A tehetség erőforrás

Egyetem

Kiemelkedő képességű fiatalok mutatkoztak be a TALENTn Tehetségfórum rendezvénysorozatának november 16-i debreceni állomásán.

– Csakis a tehetségek fejlesztésével érhető el, hogy a fiatalok tudása valóban értékteremtő erővé váljon. A tehetség ugyanis olyan erőforrás, amely nem mindig hasznosul magától. Ennek szellemében indítottuk útjára mentorprogramunkat két évvel ezelőtt 50 tehetséges magyar fiatal kiválasztásával és támogatásával – mondta Barta Zsolt, a kezdeményezés ötletgazdája. A program idén már öt nagyvárosban biztosít lehetőséget a bemutatkozásra. November 16-án – Dunaújváros és Győr után – Debrecenbe érkezett a road show. A Nagyerdei Stadion HALL-jába elsősorban a Debreceni Egyetem tehetséggondozó programjának résztvevőit, valamint középiskolásokat vártak a szervezők.

– A társadalom, a nemzet sikere függ attól, hogyan bánunk a tehetségekkel, hogyan valósulnak meg a bennük lévő lehetőségek – mondta megnyitójában Bartha Elek. A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta: az intézmény fontos feladatának tekinti a tehetséggondozást, amelyet a Tehetségtanács, a PhD-képzés, a szakkollégiumok és a különböző ösztöndíjak is segítik. Kiemelte: a rendezvény része a Debreceni Egyetem beiskolázási programjának, amely múlt héten a Középiskolai Igazgatók és Osztályfőnökök Fórumával kezdődött, majd a hagyományos DExpóval folytatódik, amelyre több ezer hazai és határon túli érdeklődőt várnak november 18-19-én.

A TALENTn debreceni programja során rövid bemutatkozó előadásokat láthattak-hallhattak az érdeklődők, a tehetségkutatás lehetőségeit pedig kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a szakemberek.