Az ország legjobb kardiológiája a debreceni

Egyetem

Kiváló Kardiológiai Centrum címet vett át a debreceni Kardiológiai Klinika, ahol évente tízezer fekvő- és ötvenezer járóbeteget látnak el.

Az idén harmadik alkalommal jelent meg az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a Magyar Kórházszövetség, a MOTESZ és az Orvos Szakmai Kollégium támogatásával az egészségügy egészét átfogó és értékelő Medicina TOP évkönyv. Ehhez kapcsolódóan írt ki pályázatot a kiadvány zsűrije és szerkesztőbizottsága a Kiváló Kardiológiai Centrum 2015 címre, melynek különdíját idén az intézmény szakmai munkája alapján a debreceni klinikának ítélték.

Az oklevéllel és pénzjutalommal járó elismerést az október 9-i díjátadó ünnepségen Csanádi Zoltán egyetemi tanár, a klinika igazgatóhelyettese és Gál Mária ápolási igazgató vette át Budapesten.

Katéteres kardiovaszkuláris központként működik, és hazánk egyik legmodernebb elektrofiziológiai laborja is a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján található.

– A szívsebészeten évente 900-1000 nyitott szívműtétet, a kardiológiai klinikán 3-4000 katéterezést végeznek, további 2000 a katéter terápiás beavatkozások és mintegy 500 a pacemakerbeültetések száma. Akut ellátás során körülbelül ezer beavatkozásunk van infarktus miatt – összegezte az éves betegforgalmat Édes István professzor. A klinika igazgatója hozzátette: a gyógyítás mellett a klinika tudományos munkája is kiemelkedő, hiszen az utóbbi tíz évben 30 PhD-hallgató védte meg sikeresen a doktori munkáját.

A modern műszerekkel, két katéteres és két elektrofiziológiai laborral felszerelt klinikán minden speciális beavatkozás végrehajtható, akár még az éren keresztüli aortabillentyű-beültetés is, amit a világban csak néhány központ végez.