Egyetemi tanévnyitó szeptember 6-án!

Egyetem

Új mester-, illetve duális képzésekkel, több mint 6000 gólyával, és csaknem ezer új külföldi hallgatóval kezdődik a 2015/16-os tanév az egyetemen.

Az általános eljárásban 6004 jelentkező nyert felvételt hazánk legnagyobb vidéki felsőoktatási intézményének szeptemberben induló képzéseire. A Debreceni Egyetem 14 karán 67 alap-, 78 mesterszak, 5 osztatlan képzés és 14 felsőoktatási szakképzés várja a leendő hallgatókat. Az intézmény ebben a tanévben először hirdette meg a vegyészmérnök mesterképzést, valamint duális képzéseit a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon, illetve a Műszaki Karon.

– Idén jelentősen megemelkedett a gépészmérnök képzésre jelentkező és felvett hallgatók száma. Ebben valószínűleg nagy szerepe volt a most induló duális képzés népszerűségének, amelyen a hallgatók elméleti képzése a karon, míg a gyakorlati oktatás – a képzési idő felében – a karral együttműködő nagyvállalatoknál történik – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A legtöbb hallgatót, 246-ot az ápolás és betegellátás szakra vették fel, ezt követi az általános orvos 217, a gépészmérnöki 172 és a jogász 163 felvett hallgatóval. Egyre kedveltebb az osztatlan tanárképzés is, idén 192 jelentkezőt jutott be a képzésre, ami 16 százalékos emelkedést jelent a tavalyi 165 főhöz képest. Számuk azonban még a pótfelvételi után is emelkedhet.

– Az augusztus 10-ei határidőig 648 hallgató jelentkezett pótfelvételi eljárásban a Debreceni Egyetemre. Augusztus 26-án derül ki, hogy közülük pontosan hány diákot tudunk még felvenni. – tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

Továbbra is rendkívül népszerűek a Debreceni Egyetem angol nyelvű képzései is. Csaknem ezer új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől az intézményben: 664-en iratkoznak be első évfolyamra, 323 külföldi diák pedig egyéves előkészítő képzésre jelentkezett. A hallgatók létszáma alapján a top 3-ban az egészségtudományi képzések szerepelnek: Általános Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, Népegészségügyi Kar. Az összes külföldi hallgatói létszámot tekintve legtöbben, mintegy hatszázan Nigériából, kétszázan Iránból, további kétszázan Izraelből és százan Nagy-Britanniából jönnek, de egyre többen érkeznek például Japánból és Dél-Koreából is.

Az első évesek a Debreceni Egyetem tanévnyitóján teszik le esküjüket szeptember 6-án a Főnix Csarnokban. Az eseményt az intézmény honlapján, az unideb.hu-n élőben közvetíti a Multimédia Kompetencia Központ.  A 11 órakor kezdődő ünnepségen adják át az intézmény doctor honoris causa kitüntető címet, valamint az első alkalommal odaítélt Alumni díjat is. A rendezvényre körülbelül négyezer hallgatót várnak, akiket szüleik, hozzátartozóik is elkísérhetnek.

 

A tapasztalatok szerint a hallgatók egy része már az augusztus 24-én kezdődött gólyatárborban beiratkozik az intézménybe, amire egyébként a szeptember 7–11-ig tartó regisztrációs héten is lehetőség van. Az őszi szemeszter szorgalmi időszaka szeptember 14-én kezdődik és december 18-ig tart. A 2015/2016. tanév időbeosztása karonként változó, a pontos időpontok ide kattintva megtekinthetők.