Studium borcímke pályázat az Eszterházy Egyetemen

Studium 2024 borcímke pályázatot hirdet az Eszterházy Egyetem

Egyetem

Pályázatot írt ki az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem az intézmény hallgatói részére, az Academia Studium borcsaládjának arculati megjelenésére. A friss, üde cuvéekhez illeszkedő és méltó munkákat várnak május 11-éig. Az első helyezett – a szakmai elismerés mellett – 100.000 forintos alkotói ösztöndíjjal és egy Academia Superior borcsomaggal lehet gazdagabb.

A szőlészeti-borászati oktatásnak és kutatásnak évszázados hagyománya van Egerben és az egri felsőoktatásban. Nem sokkal az után, hogy Magyarországon is megjelenik a filoxéra, 1896-ban megalapítják a Magyar Királyi Központi Szőlészeti Kísérleti Állomást és Ampelológiai Intézetet. A kapcsolódó, Egerben létrehozott állomás a helyi vincellériskolával működik együtt, majd később kutatóintézetté alakul, hogy a rezisztencianemesítésre, a fajtaérték-kutatásra, a termőhely-értékelésre specializálódjon. Az intézmény a ’70-es években költözik mai helyszínére, a Kőlyuktetőre, ahol most is megtekinthető a rezisztencianemesítés génbankja. A ma már az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemhez tartozó szakmai műhely 2016-tól átfogó programokat folytat többek között Kárpát-medencei és az egri fajták vizsgálatáról, szőlőkórokozókról és a klímaváltozásról, több esetben vezető európai egyetemekkel együttműködésben. A cél, hogy a gyakorlatban is jól használható tudást adjanak át a magyar szőlészek és borászok részére. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem borászati nemzetközi publikációs teljesítménye alapján a legeredményesebb szőlészeti-borászati kiválósági kutatóműhely az országban.

Az egyetem szőlőbirtokán és borászatában évek óta készítünk borokat. Az Egri Főegyházmegye lett 2021-től az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem fenntartója. Az egyetem saját ültetvényén termő szőlőből készülő borai pedig 2023-tól kerülnek az Academia név alatt palackba, hiszen a szőlőművelés és a borkészítés jelentőségét nemcsak a kutatómunka adja, hanem még inkább az egyetem oktatási tevékenysége. Az egyetemen folyó szőlész-borász oktatás középpontjában a gyakorlati képzések állnak, ezek alkotják a tanulmányok kétharmadát. A magyar nyelvű szakok mellett angolul is zajlik az edukáció, így a világ számtalan pontjáról érkeznek a szőlőművelésben és borkészítésben elmélyülni vágyók. A hallgatók pedig részt vesznek az Academia borok létrehozásában. Az Academia brand és az arculat létrehozásával borainkon keresztül azt a magas színvonalú tartalmat és minőségi megjelenést szeretnénk megmutatni, amely a felsőoktatási munkánkat is jellemzi.

2023-24-ben, 3 kategóriában nyolc borral találkozhatnak az érdeklődők:

Studium egy fiataloknak szóló, könnyed, gyümölcsös borcsalád alacsony alkoholtartalommal, melyben fehér, rozé és vörös házasítás is megjelenik.

Classicus kategóriában egy Chardonnayt, egy Egri Csillagot és egy Egri Bikavért kínál az Academia.

a legmagasabb – Superior – szortimentben a Superior Egri Bikavér, s egy kései szüretelésű Leányka Superior található.

A Studium borcsalád jellemzői: játékosság, üdeség, lendület, frissesség…

Ezen borcsalád arculati megjelenésére kerül most kiírásra jelen pályázati felhívás, az alábbiak szerint:

FORMAI KÖVETELMÉNYEK 

A címke összhatásánál igyekezz a vidám, élénk hangulat, a borok sajátosságainak visszaadására. A borral töltött palack sötét, “olive” színű. A tervezésnél kérjük a palackra próbálni a címkét, vagy digitális látványtervet készíteni.

A palack műszaki terve, a tervsablon és a korábban használt címke látványterve letölthető innen>>

A leadott pályaműveknek illeszkedniük kell az Studium új arculati keretrendszerébe. Az új arculati keretrendszerben a legfontosabb, hogy a címkének van egy határozott fekete keretdesignja felirattal, logóval: középen 114 × 86 mm +5 mm kifutó méretű négyzetbe várjuk az aktuális terveket a frontoldali címkén, ettől a pályázati anyagban nem szabad eltérni (lásd. rajz).

A bornak csak első címkéjét szükséges tervezni, mind a 3 (fehér, rozé és vörös) házasításnak!  

A technikai adatokat tartalmazó hátsó címke adott, a keretdesign része, megtervezése nem szükséges.

Palack lezárása: csavarzár, (kapszula) melynek színe szabadon választott, ami a pályázó elképzelése, de fontos, hogy a címkéhez illő standard szín legyen, itt tekinthetőek meg a színek>> 

PÁLYÁZAT TECHNIKAI RÉSZLETEI 

Pályázók köre: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatói

Beadási határidő: 2024. május 11., 23:59.

pályaművek beküldése emailben: E-mail-cím mutatása

Szakmai zsűri és nyertesek kiválasztása: 2024. június

Közönségszavazás az EKKE facebook, insta oldalán: 2024. október

A közönségdíjas kiválasztása: 2024. október

Kiállítás: 2024. november, Eger, itt adjuk át a nyerteseknek a díjukat

Feltöltendő fájlok elnevezése: Vezeteknev_Keresztnev_szak_tervsorszama.jpg 

pl.: Minta_Gyongyver_tervezografika_BA_01.jpg

A pályázatokat egy fehér hátterű, jó minőségű A3-s (297×420 mm) lapra helyezve, 300 dpi-s felbontással high tömörítésű jpg mentéssel várjuk.

Csak saját tervvel, önálló szellemi termékkel lehet pályázni!

DÍJAZÁS 

Első helyezett: 100.000 forint alkotói ösztöndíj + 1 Academia Superior borcsomag (6 palack bor)

A díjak mellett a dicsőség sem marad el, hisz a nyertes munkája, neve visszaköszön majd tízezer palackon, a nyertessel megkötésre kerülő felhasználási szerződés rendelkezései alapján.

Második helyezett: 1 Academia Superior borcsomag (6 palack bor)

Harmadik helyezett: 1 Academia Classicus borcsomag (6 palack bor) Közönségdíj: 1 Academia Studium borcsomag (6 palack bor)

A legjobb pályaművek 2024 őszén kiállítás formájában lesznek megtekinthetőek! 

(Forrás/Fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)