Új professzor a mérnökképzés élén

Egyetem
Vajda István egyetemi tanár lett a Debreceni Egyetem Mechatronikai és Villamosmérnöki Intézetének alapító vezetője. A professzort a Műszaki-Informatikai Kabinet keddi ülésén mutatta be Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

– Amikor az intézmény célul tűzte ki a műszaki-informatikai képzéseink korszerűsítését, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy a specializált mérnökképzéshez új képzési struktúrára és szakemberekre van szükség, ezért döntött a Szenátus az önálló Mechatronikai és Villamosmérnöki Intézet létrehozásáról, melynek alapító vezetője Vajda István egyetemi tanár lett – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a Műszaki-Informatikai Kabinet november 28-ai ülésén.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, a kabinet tagja elmondta, hogy a Debreceni Egyetem vállalati környezetének fejlődése is szükségessé tette az új szervezeti egység létrehozását, hiszen a cégeknek nagy segítséget jelent, ha egyértelműen „láthatóvá válik” a mérnökképzés.

– Ez nem a jelenlegi képzési rendszer kritikája, az átalakuló szakoknál a megfelelő elméleti alapok létrehozásában nagymértékben számítunk a meglévő karok tudásbázisára – tette hozzá Palkovics László. Az államtitkár kiemelte: Vajda István személyében egy olyan professzorral gazdagodik az intézmény, akinek szakterülete a villamosberendezések tervezése, üzemeltetése, támogatása, így megfelelő segítséget jelent a mérnöki képzések fejlesztéséhez, illetve a fiatal oktatók neveléséhez.

Vajda István professzor reményét fejezte ki, hogy a befektetett munka látható időn belül meghozza a kívánt eredményt. Megjegyezte: első lépésben az egyetem környezetében lévő iparvállalatok igényeit fogja felmérni.
Vajda István 1976-ban diplomázott okleveles villamosmérnökként a BME Villamosmérnöki Karán, ahol azután – az oktatói ranglétrát végigjárva – 2005-től a Villamos Energetika Tanszék vezetője lett. 2012-től az Óbudai Egyetem Automatika Intézetének igazgatója, majd 2014-tól a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja. Szakterületei: villamos gépek elmélete és mágneses terének számítása, a szupravezetők alkalmazása az erősáramú technikában, villamos forgógépek számítógépes tervezése, a mérnöki problémamegoldás gyakorlata, a nemkonvencionális energiaátalakítás alkalmazása. Nevéhez fűződik a SuperTech laboratórium létrehozása, a „WinTer” nevű számítógépi program szupravezetőket és állandó mágneseket tartalmazó rendszerek mágneses terének számítására, a SuperPlant szupravezetős minierőmű megvalósítási tervének kidolgozása.

unideb.hu