Partneriskola lett a hajdúnánási gimnázium

Egyetem

Új partneriskolai hálózatot épít a DE Tanárképzési Központja – először a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziummal újította meg kapcsolatát.

A Debreceni Egyetem a tanárképzés területén a térség és a főváros több mint negyven általános és középiskolájával áll kapcsolatban. Jelenleg féléves gyakorlatukat teljesíthetik a hallgatók ezekben az iskolákban, 2018-tól azonban már egyéves szakmai gyakorlat vár az osztatlan tanárképzésben résztvevőkre, ami a fogadóintézményeket és az egyetemet is új helyzet elé állítja.

– A következő fél évben több partneriskolánkkal – például Hajdúböszörményben, Nyíregyházán, Mátészalkán, Kisvárdán – felvesszük a kapcsolatot és tárgyalásokat indítunk, hogy részt kívánnak-e venni ebben az új gyakorlati rendszerben. Tájékozódunk továbbá arról, hogy megvannak-e ehhez a megfelelő feltételek az adott intézményben. Először a hajdúnánási gimnáziummal újítjuk meg partneriskolai kapcsolatunkat – tájékoztatott Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának főigazgatója.

Az egyetemre tavaly több mint 500 középfokú oktatási intézményből érkeztek diákok. A felvett hallgatók összlétszámát tekintve Hajdúnánás a kilencedik helyen szerepel.

– Szakmai rangot ad gimnáziumunknak az egyetemmel való együttműködés – mondta Gömöri József, a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium igazgatója, aki kiemelten fontosnak tartja a két intézmény közötti partnerséget, hiszen a gimnázium pedagógusai a sikeres vizsgák letételét követően mentortanárként is sokat profitálhatnak az együttműködésnek köszönhetően.

A hallgatókat fogadó mentortanároknak ugyanis szakvizsgával kell rendelkezniük, így várhatóan ebben a képzésben is jelentősen megnövekszik a résztvevők aránya a Debreceni Egyetemen.

unideb.hu