„Arany” hangú énekesek

Egyetem Kultúra

A Debreceni Egyetem MediChoir Hallgatói Kórusa arany minősítést kapott a hétvégén rendezett Éneklő Ifjúság versenyen.

Főként orvos- és fogorvostan hallgatókból és már végzett orvosokból, gyógyszerészekből áll a MediChoir Hallgatói Kórus, melyet 2010-ben egy akkori negyedéves orvostanhallgató, Lipécz Ágnes alapított. A néhány fős, eleinte még csak kamarakórusként működő csapat mára 45 tagot számláló négyszólamú karrá gyarapodott. Repertoárjukban világi és egyházi művek egyaránt szerepelnek.

A csapat a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA által április 9-én, szombaton szervezett Éneklő Ifjúság elnevezésű kórusminősítő versenyen amatőr kórusok kategóriájában arany minősítést kapott, Veres Anett karnagyot pedig különdíjjal jutalmazták kórusépítő tevékenységéért.

– A csapat tagjai leginkább lelkes zenekedvelők, egyedül Veres Anettnek van zenei végzettsége, ő a Zeneművészeti Kar mesterszakos végzőse. A többiek számára az orvosi tanulmányok, vizsgák és gyakorlatok között a heti egyszeri próbák jelentenek feltöltődést – meséli Balla Gábor, a kórus vezetője. Az ötödéves orvostanhallgató gimnazista kora óta játszik orgonán, és közel áll hozzá az egyházi zene is. Büszke arra, hogy a Magyar Orvosmuzsikusok Egyesületének tagjaként hazánk több nagyvárosában is koncertezett már, és a Kossuth Rádió is közvetítette zenei szolgálatukat egy pünkösdi istentiszteletről.