Pontszámítási szabályok a 2016-os felvételin

Egyetem

Elstartolt a 2016-os felvételi, február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló egyetemi és főiskolai képzésekre. Az eduline.hu összegyűjtötte a legfontosabb pontszámítási szabályokat. Ha alap- vagy osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkezik valaki, összesen 500 pontot szerezhet. 200-200 pontot gyűjthet a tanulmányi és az érettségi eredményekkel, 100 pontot pedig többletpontokként. A felvételi pontszám többféleképpen állhat össze, és minden esetben azzal a módszerrel számolják ki, amellyel a legjobban jár a jelentkező.

A tanulmányi és érettségi pontok összege helyett az alap- és osztatlan szakokon az érettségi pontokat, a felsőoktatási szakképzéseken pedig az érettségi és a tanulmányi pontokat is meg lehet duplázni.

Nem emelkedik a minimumponthatár

A 2016-os általános felvételin már nem emelkedik a minimumponthatár: az alap- és osztatlan képzéseken legalább 280 pontot, a felsőoktatási szakképzéseken pedig legalább 240 pontot kell szerezni. Aki nem éri el a minimumponthatárt, nem kerülhet be sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre.

Negyvenegy szakon előzetes ponthatárt húztak: a teljes listát itt olvasható. Fontos, hogy ezek csak minimumponthatárok, vagyis emelkedhetnek, ha a jelentkezőknek magasabb a pontszáma.

Tanulmányi pontok

A tanulmányi eredményekkel legfeljebb 200 pontot lehet szerezni. Ennek egyik felét a középiskolai osztályzatokból számolják: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy, legalább két évig tanult (vagy két, legalább egy évig tanult) természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel.

A tanulmányi pontok másik felét az érettségi eredményéből számolják. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik.

Érettségi pontok

Az érettségin elért eredményért is maximum 200 pontot kaphat egy diák, a pontszámot a képzési területen kötelező vagy kötelezően választható két érettségi tárgy százalékos eredményeiből számolják ki. Ha a kiválasztott szakon több olyan tárgyat is megjelöl az egyetem vagy főiskola, amelyből érettségizik, automatikusan a két legjobb eredményt veszik alapul.

eduline.hu