Menekültek, migránsok, új hazát keresők

Egyetem

A migráció történetéről és jelenkori kihívásairól rendez konferenciát a november 26-án a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara.

A migráció népegészségügyi kihívásaival, a migránsok munkaerőpiaci helyzetével és az elmúlt évszázadok menekültáradatával, kivándorlási tendenciáival is foglalkozik a Bölcsészettudományi Kar által rendezett, Menekültek, migránsok, új hazát keresők című konferencia.

– A migráció problémája az egész országot elkezdte foglalkoztatni a hazánkat ért menekülthullám következtében, aminek hatására úgy gondoltuk, az egyetemen is szükségszerű foglalkoznunk a témával. A migrációról történetileg és a maga konkrétságában, a közelmúlt eseményeinek tükrében is szó lesz a konferencián, amivel segítséget szeretnénk nyújtani a jelenség értelmezésében – foglalta össze a rendezvény célkitűzéseit Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja.

Az egész napos konferencián a migráció társadalomföldrajzi helyzetétől a bevándorlás nemzetközi (emberi) jogi aspektusán át a migránsok munkaerőpiaci integrációjáig foglalkoznak az előadók.

Részletes program