Kettős diploma doktoranduszoknak

Egyetem

Közös doktorképzési programot indít a Debreceni Egyetem és a Kárpát-medence legnagyobb létszámú egyeteme, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem.

A két intézmény hároméves doktori képzéseiben részt vevő hallgatók akár két évet is eltölthetnek majd a társintézményben a kettős doktorképzés keretében. Az oktatási és kutatási lehetőség a természet-, a társadalom- és a humántudományok területére terjed ki, mivel orvosi és műszaki képzés nincs a kolozsvári egyetemen. A doktoranduszok a közös képzést követően kettős diplomát szerezhetnek. Az erről szóló, intézményi szintű keretmegállapodást szerdán írta alá a két intézmény rektorhelyettese a Debreceni Egyetemen.

– A Debreceni Egyetem már több mint egy évtizede ápol intenzív kapcsolatokat kárpát-medencei felsőoktatási intézményekkel, melyek közül kiemelkedik a Babeș-Bolyai Tudományegyetem a magyar tagozaton tanuló nyolcezer magyar hallgatójával. Számtalan kutatási, illetve oktatói és hallgatói csereprogram valósult meg az utóbbi tíz év alatt, valamint egy díszdoktora is van a Debreceni Egyetemnek a kolozsvári intézményből – sorolta Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem 21 kara közül 17 kínál teljes magyar nyelvű képzést, alapképzésben 79, mesterképzésben 46 szakon oktatnak magyarul. A 25 doktori iskola többségében is választható a magyar nyelv.

– Partnerségre törekszünk a magyarországi egyetemekkel, mert a közös programok emelik a képzés színvonalát, másrészt pedig, ezeket az együttműködéseket a nemzetközi rangsorok összeállításakor is figyelembe veszik. A Babeș-Bolyai Tudományegyetemet – mint kutató és oktató intézményt – ugyanúgy az 501-600. helyre rangsorolták a legutóbbi világranglistán, mint a Debreceni Egyetemet – hangsúlyozta Soós Anna, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

A Debreceni Egyetem doktorandusz hallgatói átlagosan fél-egy évet töltenek külföldi társintézményekben kutatási programok keretében, miközben az itteni doktori iskolák külföldi hallgatóinak száma is folyamatosan nő. Ma már a 900 doktoranduszból 100 nem magyar, és mind a 23 doktori iskola kínál angol nyelvű képzést Debrecenben.

– Közös doktorképzésben az elmúlt 15 év alatt 15-20 hallgató vett részt a Debreceni Egyetemen, ők mind egyénre szóló megállapodások alapján szereztek kettős diplomát. Intézményi szintű keretmegállapodásunk egy volt eddig: a Jyväskylä-i Egyetemmel, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel ma megkötött a második a sorban – tette hozzá Varga Zsolt, a Debreceni Egyetem tudományos igazgatója.