Vélemények több szemszögből

Egyetem

Egyre nagyobb az érdeklődés az élelmiszer-, a mezőgazdasági, illetve a környezetgazdálkodási mérnöki képzések iránt a Debreceni Egyetemen.

Az agrárképzésben tanuló hallgatók aránya 5% a hazai felsőoktatási intézményekbe felvett hallgatók között.

„A kar gyakorlati képzéseinek értékelése. Lehetőségek, távlatok, igények” címmel szervezett szakmai tanácskozásra invitálta az agrárium területén működő és gyakorlóhelyeket biztosító vállalatok képviselőit a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK) szeptember 10-én, az intézmény tanácstermébe.

– Nagy volt az érdeklődés az agrár-felsőoktatási szakok iránt. A kar versenyképességének javítása csak úgy lehetséges, ha oktatási-kutatási programjainkat, módszereinket képesek vagyunk a munkaerő-piaci igényekhez alakítani – mondta köszöntőjében Komlósi István dékán.

– Az agrár-felsőoktatás gyakorlatorientált képzéseinek színvonalasabb szervezése és bonyolítása érdekében, a MÉK kiemelt figyelmet szentel a munkáltatók véleményére. A Debreceni Egyetem agrárkara az országban gyakorlati képzésének erősségéről ismert, ezt kívánjuk a továbbiakban is fejleszteni. A jelenleg napirenden lévő felsőoktatási reformfolyamatok tekintetében, szakjaink oktatásában egyre nagyobb szerepet kap a gyakorlati oktatás. Mindezt szorgalmazza az a törekvés, mely szerint a több szektorban már sikeresen működő duális képzési rendszert – a Minisztérium és az Agrárkamara támogatásával – az agrár-felsőoktatásban is bevezetnék- emelte ki a dékán.

A találkozó, ahol egyaránt képviseltették magukat a verseny- és az állami szférában működő szervezetek is plenáris üléssel kezdődött, amelyen az BSc és MSc képzésekhez kapcsolódó gyakorlati oktatás értékelését vitatták meg a munkáltatói szféra képviselői és az egyetemi oktatók, szakvezetők szemszögéből.

– Ma már az állattenyésztési képzés, oktatás leginkább sarkalatos kérdése a korszerű gépek, technikák, automatikák működése, működtetése. Erről a hallgatóknak használható tudást kell kapni. Az ehhez való szponzorálási képesség megvan a vállalatoknál – fejtette ki gondolatát a gyakorlati képzésről vitaindító hozzászólásában Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa.

A szakmai megbeszélés délután a különböző intézetek által koordinált képzések részletes áttekintésével folytatódott.

A rendezvényen többek között jelen volt a Tranzit-Ker Zrt., a KITE Zrt., a Bátorcoop, a Bold Agro, az Aggteleki NPI, a Nagyerdei Kultúrpark képviselője is.