Száz éve tört ki az I. világháború

Egyetem

A Nagy háború és emlékezete címmel rendez konferenciát a Bölcsészettudományi Kar szeptember 17-18-án.

A Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, Debrecen Megyei Jogú Város, a Déri Múzeum, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja és a Doktoranduszok Országos Szövetsége összefogásában rendezik a Déri Múzeumban azt a konferenciát, amely a világháborús emlékév országos nagyrendezvényeinek sorába illeszkedik.

A tanácskozás célja, hogy a százéves évforduló kapcsán színvonalas és méltó megemlékezést, történész-szakmai szempontból új eredményeket felmutató rendezvényt szenteljen az első világháború kitörésének, ami jelentős hatást gyakorolt, és még mind a mai napig gyakorol a magyarság jelenkori történelmére. A konferencián a neves és elismert hazai szakemberek mellett a rendezők lehetőséget biztosítanak a pályakezdő doktoranduszok számára is a bemutatkozásra. Tizenegy egyetem oktatói és hallgatói összesen negyven előadást tartanak a két nap alatt, köztük az eperjesi és marosvásárhelyi intézmények képviselői is.

A szervezők kiemelt szerepet szánnak annak, hogy az országos jelentőségű események mellett a vidéki és helyi vonatkozások, hatások is megjelenjenek a konferencián, ahogy Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere foglamazott, a rendezvény Debrecen és a debreceniek számára is a visszatekintés lehetőségét adja meg.

– Az I. világháborúnak az oktatásra, az egyetemi képzésre is jelentős hatása volt, ugyanis éppen száz évvel ezelőtt kezdődött el az első tanév a Debreceni Egyetemen, így az intémzény oktatói és hallgatói közül is sokan részt vettek a háborús folyamatban, voltak tanárok, akik csak néhány évvel később tudtak bekapcsolódni az egyetemi munkába – mutatott rá a dupla centenáriumra Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja. Forisek Péter dékánhelyettes kiemelte, hogy a konferencia négy szekciójában többek között a világháború diplomáciatörténeti hatásait, a háború és a magyar vidék kapcsolatát, az egyéni élményeket, tapasztalatokat és az egyházi intézmények szerepvállalását egyaránt tárgyalják majd az előadások, melyek között több hadtörténeti téma is helyet kap.

A 5. Bocskai István Lövészdandár kutatóinak köszönhetően a 39. császári és királyi gyalogezred isonzói csatájáról és a hadisírok gondozásáról is kaphatnak információt az érdeklődők. A konferencia mindkét napja nyilvános, az érdeklődő közönség számára szabadon látogatható.

unideb.hu