A szőlő nyár végi növényvédelme

Egyetem

Komoly gondot okozott a szőlősgazdáknak a változékony nyári időjárás, ezért még a szüret előtt is fokozottabban kell ügyelni a növényvédelemre.

Az idei év időjárása eddig meglehetősen szeszélyes volt mind időszaki, mind területi eloszlásban. A szőlő növényvédelmében ez komoly problémákat okozott eddig is, de a szüretig még hátralévő hetekben is nagyon oda kell figyelni a fontosabb betegségek elleni megfelelő védekezésre – figyelmeztet Tarcali Gábor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos főmunkatársa.

– Az elmúlt évben megjelent Magyarországon is a szőlő aranyszínű sárgasága, egy nagyon veszélyes új betegség, amit egy fitoplazma kórokozó okoz. Amennyiben valaki sárguló, majd gyorsan hervadó és kipusztuló szőlőtőkét talál, jelezze a szakembereknek, mert előfordulhat, hogy a gyümölcsöst ez a kórokozó támadta meg, ami ellen jelenleg még nincs hatékony védekezési eljárás. A továbbterjedés megakadályozása minden termelő hatóság által előírt kötelessége, és egyben fontos érdeke is – tudta meg az unideb.hu portál a kutatótól.

– A csapadékos nyár miatt többször fertőzött a szőlőperonoszpóra, amelyre az esős periódusokban továbbra is figyelni kell. Ugyanakkor a melegedő és szárazabbá váló időszakokban fokozódik a szőlőlisztharmat-fertőzés veszélye is. Jégverés után, kirepedt lisztharmatos bogyók esetén, vagy szőlőmoly kártétel miatt megjelenhet a szürkepenész, és a fürtöt már egyetlen sérült bogyóból kiinduló rothadás is tönkreteheti – mutatott rá a szakember.

– Tudnunk kell azt is, hogy csak kémiai növényvédő szerek használatával nem lehet megfelelő növényvédelmet biztosítani. A szőlő esetében kifejezetten fontos azoknak az agrotechnikai elemeknek a bevonása, amelyek szellős, laza, szél által jól átjárható, könnyen és gyorsan felszáradó növényállományt biztosítanak. Ilyenek például a hajtás válogatása, a zöldmunkák elvégzése, valamint a terület gyommentesítése. Amennyiben növényvédő szert kell alkalmaznunk, feltétlenül figyeljünk oda az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására, lehetőség szerint inkább a rövidebb várakozási idejű szereket használjuk. Közvetlenül szüret előtt már ajánlatos óvatosan bánni a réz-, illetve kénkészítményekkel. Szüret előtt 4 héttel fejezzük be a réz használatát, mivel az élesztőgombákat is gátolja, emiatt a bor kiforrását is akadályozhatja. Kéntartalmú szert se használjunk már ekkor, mert a bor kénhidrogénes lehet tőle – magyarázta Tarcali Gábor.