Hat és tizenkét év közötti fegyházra ítélték a böszörményi maszkos rablókat

Rendőrség

Fokozott rendőri jelenlét mellett mondta ki bűnösnek a Hajdúböszörményi Járásbíróság bűnszövetségben, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettében azt a hét vádlottat, aki az elmúlt években több idős embert rabolt ki Hajdúböszörményben – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-vel.

Tatár Tímea elmondta: a sértettekre éjszaka rontottak rá, és pénzt, ékszereket, műszaki cikkeket vittek el tőlük.

Az elsőfokú ítélet szerint a nyolc vádlottból hatan 6 és 12 év közötti fegyházbüntetést kaptak, egyet 4 és fél évre börtönre ítéltek, egy embert pedig bizonyítottság hiányában felmentettek. A hét elítéltnek a sértettek számára csaknem 5 millió forintot, az állam javára mintegy 1,5 millió forint illetéket, valamint csaknem 5 millió forint bűnügyi költséget kell megfizetniük.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint R. Balázs elsőrendű vádlott és B. József harmadrendű vádlott 2012 tavaszán állapodott meg abban, hogy idős embereket fognak kirabolni. B. József vállalta, hogy szerez olyan címeket, ahová érdemes betörni.

Az egyik sértett esetében megszervezték, hogy távol tartják az otthonától, a házban azonban még nyolcan maradtak, köztük négy gyermek. Éjfél körül R. Balázs és Z. Antal másodrendű vádlott fekete öltözetben, maszkban, kesztyűben, fegyverrel a kézben rájuk rúgta az ajtót. Mindenki felébredt, a gyerekek sírva fakadtak. A vádlottak kiabálva pénzt követeltek, R. Balázs rájuk szegezte a pisztolyt és többször azzal fenyegette őket, hogy “szétlövi a fejüket”. A támadók 3 millió 260 ezer forinttal és egy mobiltelefonnal távoztak.
2012 júliusában egy másik idős férfira törtek rá. Órákig várták a fáskamrában, hogy felébredjen, majd rátörtek. Hátrakötözték a kezét, betömték a száját, fejére törülközőt tettek, közben késsel fenyegették. Végül a férfi BMW-jével, 145 ezer forint készpénzzel és ékszerekkel távoztak, 3,3 millió forint kárt okozva.

A vádlottak 2012 szeptembere és 2013 január elseje között több idős emberre rontottak rá. Volt, ahonnan fenyegető fellépésük eredményeként a párna alá rejtett 20 ezer forintot, máshonnan 800 ezer forint értékben ékszereket, műszaki cikkeket raboltak. Minden esetben maszkban támadtak és megfélemlítették áldozataikat.

A vádlottak jórészt tagadták a bűncselekmények elkövetését, de DNS-vizsgálatok is igazolták bűnösségüket.

Az ítélet nem jogerős: az ügyészség több vádlott esetében súlyosítást kért, a negyedrendű és a hetedrendű vádlott és védőik tudomásul vették az ítéletet, a többiek azonban felmentésért, enyhítésért fellebbeztek.

A bíróság elrendelte négy vádlott előzetes letartóztatását, így a tárgyalóteremből őket bilincsben vitték el a rendőrök – tájékoztatott a szóvivő.