Debrecen ad otthont a Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében rendezvénysorozatnak

Kultúra

A Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében rendezvénysorozatot 14. alkalommal szervezi meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), ezúttal Debrecen ad otthont a programoknak – közölte Parragh László, a kamara elnöke szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón.

Kiemelte: 2000-ben azzal a céllal rendezték meg először az eseményt, hogy ráirányítsák a figyelmet a kézi munka, az egyéni alkotás, a személyes hozzáadott érték jelentőségére.
Bár az évszázadok során “a szakmák jöttek-mentek”, mindig volt az ember, a személyes szereplő, aki hozzá tudott tenni valamilyen egyedi értéket a termékekhez – mondta Parragh László megjegyezve, hogy ma a kamarán belül is sok kézműves dolgozik, és nagyon fontos, hogy ők meg is élnek a munkájukból.
Papp László polgármester (Fidesz-KDNP) utalt Debrecen ősi kézműves hagyományaira, amelyeknek ma is vannak folytatóik.
A város felhasználja a kamara rendezvényét arra is, hogy az elkövetkező négy napban bemutassa a helyi kézművességet – tette hozzá.
A város főterén felállított sátrakban mutatkoznak be a népi kézművesség képviselői, a Kölcsey központban pedig kiállításon is megtekinthetők a munkáik – egészítette ki Hubert Erzsébet etnográfus, a hajdú-bihari népművészeti egyesület elnöke, aki az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy mintegy hétezer hagyományos technológiával dolgozó, természetes anyagokból egyedi termékeket előállító népi kézműves van az országban.
Miklóssy Ferenc, a kamara hajdú-bihari elnöke hozzátette: a rendezvénysorozat keretében – amelyre határon túli kézművesek is érkeznek Debrecenbe – csütörtökön a Kölcsey központban adják át a Magyar Kézműves Remek-pályázat díjait, délután pedig Új utak a kézműiparban és a turizmusban címmel rendeznek nemzetközi konferenciát.