Sky 2017: az ország legjobb Furmintja

Helyi hírek

Az egri Kovács Nimród Winery 2017-es Nagy-Eged-hegyi Sky Furmintja az ország legjobb Furmintja elismerést nyerte el a nemzetközi VinAgora versenyen, egyben Champion-nagydíjas és kategóriagyőztes lett.

A Kovács Nimród Winery egri, Nagy-Eged-hegyi Furmintja nem először ért csúcsra. A 2015-ös és 2016-os évjárat az előző VinAgora Nemzetközi Borversenyeken szintén aranyérmes, az utóbbi egyben kategóriagyőztes is lett, a 2011-es évjárat pedig az International Wine Challenge londoni borversenyen nyert az aranyérem mellett két trófeadíjat, a Legjobb Magyar Fehérbornak és Legjobb Furmintnak járó elismerést is elhozta. Mindez visszaigazolja a KNW filozófiáját arról, hogy Egerben, azon belül is a Nagy-Eged-hegyen igazi csúcsminőséget képes elérni ez a fajta, s ezt nem egyszeri alkalommal, hanem szinte évjáratról-évjáratra, állhatatosan produkálja. Mintha a Furmint így hálálná meg a bizalmat, hogy visszahoztuk Egerbe, ahol a filoxéra előtti időkben még sokan termelték, utána viszont már nem telepítették vissza. Tudatos döntés volt, hogy ezt az ízig-vérig magyar, valódi hungarikum-fajtát méltó helyen, a Grand Superior besorolású Nagy-Eged-hegy mészkőtalaján újratelepítsük a 2000-es évek végén, s ehhez a Furmint „pápájának” számító Szepsy Istvántól kapott oltványokat használtuk fel. A KNW SKY Furmint-jának sikersorozata számunkra újfent visszaigazolta, hogy az egri borvidék kivételes adottságokkal rendelkezik, s nem csak a nagy, testes vörösborok, hanem a jó termőhelyen eltelepített szőlőből nagy odafigyeléssel és elegáns hordóhasználattal készített ásványos, mégis gyümölcsös fehér borok igazi hazája is lehet. Nem véletlen tehát, hogy az ország legjobb Furmintja immár több évjáratra visszamenőleg egri, történetesen a KNW Nagy-Eged-hegyi Sky Furmintja. Hisszük, hogy ez a bor nemcsak a hazai fogyasztókat, hanem a világot is meghódítja, megmutatva a szélesebb közönségnek egy eredeti magyar szőlőfajta, nemzeti büszkeségünk, a Furmint kimagasló értékeit, minőségét.

Háttér:

Az évjárat

A 2017-es évben a szokatlanul kemény januári fagy országszerte lecsökkentette a hozamot, de ez elsősorban a mélyebb fekvésű, fagyzugos területeken okozott kárt. Tekintve, hogy a Nagy-Eged-hegy az ország legmagasabban fekvő szőlőtermőterülete, nálunk a fagy csak kicsit „csippentett” le a mennyiségből, de jelentősebb kárt nem okozott, a fürtök gazdag ízvilággal, magas szárazanyag-tartalommal kerültek kézi szüretelés és gondos válogatás után a ládákba.

Miért Sky?

A KNW tulajdonosa, Kovács Nimród elsőszülött unokájáról, Sky-ról neveztük el elsőként a 2016-os évjáratú Furmintunkat, s ezt hagyományt folytattuk a 2017-es évjáratnál is. – Miként egy gyermek előtt ott rejlenek a végtelen lehetőségek, ugyanúgy egy nagy bor életútjának is csak a csillagos ég szabhat határt – vallja a KNW tulajdonosa, Kovács Nimród. E név jól tükrözi az egri székhelyű borászat filozófiáját: a borvidék, s benne a különleges adottságokkal bíró terület adta borokat, s az olyan hungarikumokat, mint amilyen a Furmint, akár a világhírnévig lehet repíteni.

A bor

A 2017-es Sky Furmint alapanyagának egyharmada tartályban, kétharmada hordóban erjedt, majd másod-, és harmadtöltésű 225 literes kis barrique és 500 literes ászok hordóban érlelődött finomseprőn. Színe halvány aranysárga, elegáns illatában alma, körte, enyhén érett sárgabarack, és fehér virágok jelennek meg, amelyeket később a termőhelyre oly jellemző mészkő és kovakő, valamint a hordóhasználatból adódó édes süteményillat tesz teljessé.

A hegy

Ha valaki a Nagy-Eged-hegyet közelebbről szemügyre veszi, azonnal érteni fogja a borokat övező különleges atmoszférát. Itt csak sok-sok kézi munkával lehet – és egyben érdemes is – szőlőt művelni. A meredek, szinte tiszta mésztartalmú dűlőn alig találni igazi termőréteget: a szőlő itt sokszor valóban szenved, a felső rétegeket az erózió rendre letakarítja a hegyoldalról. Nincs még egy olyan termőhely Magyarországon, mint a Nagy-Eged-hegy, ahol egyformán lehet csúcsminőségű fehér- és vörösborokat termelni. Nem szabad semmivel sem összehasonlítani, mivel teljesen egyedi, miként Burgundiát sem hasonlítják más borvidékekhez, mert etalon. A furmintklónok Szepsy István tokaji borászlegendától származnak, és megtalálták helyüket és saját arcukat a „szent hegyen. Nem könnyű itt szőlőt telepíteni. A természet minduntalan érezteti felsőbbrendűségét az ember felett, nem adja könnyen magát. Viszont ha egyszer végre gyökeret vert a kövek között, különleges termést ad – írták a Nagy-Eged-hegyről borakadémikusok és borszakértők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük