Debreceni kardiológiai napok: csökkent az infarktusok száma

Helyi hírek

Az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a szívinfarktusos megbetegedések és halálozások száma Magyarországon – hangzott el a debreceni kardiológiai napok keretében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön a cívisvárosban.

Édes István kardiológus professzor kiemelte: míg az 1990-es években évente 15 ezren haltak meg szívinfarktusban, jelenleg 5-6 ezren halnak meg évente ebben a betegségben.
Csanádi Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem (DE) kardiológiai és szívsebészeti klinikájának igazgatója szerint a szív-katéteres laboratóriumok országos hálózatának kialakítása nagyban hozzájárult az eredményekhez, de további javulást jelentene, ha a betegek gyorsabban hívnának mentőt és fordulnának szakemberhez.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar emberek az infarktus tüneteit tapasztalva nem hívnak azonnal mentőt, sokat várnak, hogy “majd történik valami”, pedig a szívizom gyógyítása szempontjából az idő fontos tényező – magyarázta a professzor.

A debreceni kardiológiai klinikán egyébként évi 600-700 akut infarktus-ellátás történik, az ambulanciájukon közel 40 ezer beteg fordul meg évente – fűzte hozzá Csanádi Zoltán.

A most 23. alkalommal megrendezett debreceni kardiológiai napokon mintegy 800 szakorvos – kardiológus, belgyógyász, háziorvos – vesz részt. Egyebek mellett áttekintik az iszkémiás szívbetegségek új prevenciós és terápiás lehetőségeit, illetve az előző év nagy európai és amerikai kardiológus kongresszusain ismertetett legfontosabb új eredményeket – jelezte Csanádi Zoltán professzor.