Fasor gallyazása a debreceni Péterfia utcán

Helyi hírek

Fasor gallyazása kezdődött meg a debreceni Péterfia utca páratlan oldalán, a Füredi út és a Hunyadi utca közötti szakaszon 2016. november 15-én.

A polgármesteri hivatal 80 gömbkőris és 37 gömbjuhar koronaalakító metszését rendelte meg, amit 4-6 évente érdemes megtenni. Erre eddig ezeknek a fáknak az esetében már két alkalommal is sor került.

A gallyazás a fasor mellett elhaladó gyalogosok, illetve kerékpárosok lelógó ágaktól való védelme, a környező épületek falainak az ágak esetleges kártételétől való megóvása, a fák lakásablakokat árnyékoló hatásának csökkentése, valamint a növények egységes koronaméretének biztosítása, vitalitásának fokozása érdekében történik. A munkát a város főkertészével való szakmai egyeztetést követően az AKSD Kft. szakképzett faápolói végzik gondos módon, a vágáslapokat azonnal kezelve.

Az élővilág bioritmusának – a növények vegetációs időszakának és a madarak fészkelési ciklusának – figyelembe vétele és az idei korai lombfakadás miatt tavasszal már nem volt célszerű elkezdeni ezt a munkát, ezért kerül rá sor most. Az önkormányzat távlati terveiben szerepel a Péterfia utca másik – páros – oldalán lévő hiányos és rossz állapotú gömbjuhar-fasor növényeinek folyamatos cseréje gömbkőrisekre.