randi társkereső

A versenyhivatal vizsgálatot indított az Elittárs társkeresővel szemben

Gazdaság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkeresőt működtető Spark Networks Services GmbH-val szemben, mivel valószínűleg nem ad megfelelő tájékoztatást a szolgáltatás egyes alapjellemzőiről – közölte hatóság kedden az MTI-vel.

 

Kiemelték: a vállalkozás sem a regisztráció előtt, sem annak során nem közli egyértelműen, hogy a felületet ingyenesen használók nem tudják majd megnézni a többiek profilképeit, üzenetek küldésére vagy olvasására sem lesznek képesek, mivel ezek a funkciók csak az előfizetők számára érhetők el, vagyis a valós társtalálás a regisztráció ellenére is lehetetlen fizetés nélkül.

A cég az előfizetéses csomag megvásárlását követően sem tájékoztatja a felhasználókat arról, hogy az adatbázisban szereplő tagok közül kik rendelkeznek előfizetéssel, kik az ingyenesen regisztráltak. Így még a fizető tagok számára sem derül ki, hogy kikkel tudják felvenni érdemben, társkeresés céljából a kapcsolatot – írják a közleményben.

A versenyhatóság nem először vizsgálja az online társkeresők hazai piacának gyakorlatait – emlékeztet a közlemény. Két éve jelentős bírságot rótt ki a be2 és az Academic Singles társkeresőket működtető luxemburgi cégre, amiért egyebek között ingyenesként hirdették a weboldalak használatát, miközben valójában nem lehetett díjmentesen hozzáférni a szolgáltatások lényegéhez.

A hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.