Ötmilliárd forint agrárbiztosítási támogatásra pályázhatnak a gazdálkodók

Gazdaság

Az idén is 5 milliárd forint éves agrárbiztosítási díjtámogatáshoz juthatnak a gazdálkodók, az igényeket az egységes kérelembenyújtási időszakban lehet beadni – közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a Vidékfejlesztési programban elérhető pályázat a legfontosabb természeti és időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítás díjához nyújt támogatást a növénytermesztéssel foglalkozó termelőknek.

Az agrárbiztosítási díjtámogatás pályázatban eddig több mint 66 ezer kérelmet támogattak, mintegy 21 milliárd forint értékben – tették hozzá.

A szaktárca annak érdekében, hogy minél több gazdálkodó, minél nagyobb területre vehessen igénybe mezőgazdasági biztosítást, az elmúlt időszakban a díjtámogatás éves keretösszegének emeléséről és a támogatási szerkezet egyszerűsítéséről határozott. Tavaly 5 milliárd forintra emelkedett a pályázható éves támogatás összege, amelynek köszönhetően a 2018-tól kezdődően megnőtt a támogatás intenzitása.

Az “A” típusú csomag kibővült a csonthéjas és héjas gyümölcskultúrákkal, a “B” és a “C” jelű konstrukciókat pedig elválasztották, előbbiben az ültetvény- és zöldségkultúrák, utóbbiban a szántóföldi növénykultúrát kaptak helyet. A “B” jelű csomag esetében – a korábbiaktól eltérően – 5 kockázat helyett mind a 9 kockázat bármelyikére köthető biztosítás.

A pályázati felhívás részleteiről bővebb információ a www.szechenyi2020.hu oldalon érhető el – közölte az AM.