Összefogás az agrár-innovációért

Egyetem

Közös workshopon keresték az innovatív megoldásokat az ágazati kihívásokra a Debreceni Egyetem kutatói és a régió vállalkozásai.

Többek között ökológiai gazdálkodáshoz, édesvízi haltenyésztéshez, erdészeti biomassza-hasznosításhoz és nem megújuló energiaforrásokat érintő innovációs projektekhez kérték a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar kutatóinak segítségét a régió gazdálkodói június 3-án. Összesen 12 témában fogalmazták meg kutatási kihívásaikat a debreceni workshopon, ami a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárgazdasági Kutatóintézet közös, Európai Innovációs Partnerséget bemutató fórumsorozatának utolsó állomása volt.

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán tartott találkozón tájékoztatták a cégek képviselőit és az egyetem szakembereit az Európai Innovációs Partnerség agrárprogramjairól, melyeken keresztül több mint 32 milliárd forint európai uniós forrás nyílik meg a magyar termelők és vállalkozások előtt.

A kiírás szerint mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdőgazdálkodási ágazatokban lehet pályázni új termékek, gyakorlatok, valamint technológiák kifejlesztésére, 645 ezer és 3 millió 200 ezer euro közötti támogatásra. A programban való részvételhez úgynevezett agrár-innovációs operatív csoportokat kell létrehozni, amelyeknek több partnerből kell állniuk az egyes projektek témájától és célkitűzésétől függően. A pályázati rendszer már a csoportok kialakítását is támogatja.