Hatályba lép az új magatartási kódex: a mai naptól szigorúbb etikai szabályok vonatkoznak a Bizottság tagjaira

Világ

Az Európai Bizottság a mai napon hivatalosan elfogadta a tagjaira vonatkozó új magatartási kódexet, amelynek kidolgozását Juncker elnök jelentette be az Unió helyzetéről tavaly szeptemberben elmondott beszédében. Az új magatartási kódex a fokozott átláthatóság iránti törekvés jegyében jött létre, és a mai napon lép hatályba.
A kódexben rögzített korszerűsített szabályok új etikai normákat határoznak meg. A szabályok értelmében például 18 hónapról a biztosok esetében két évre, a Bizottság elnöke esetében pedig három évre hosszabbodik az az időszak, ameddig az érintettek nem tölthetnek be bizonyos pozíciókat hivatali mandátumuk lejártát követően. A biztosok pénzügyi érdekeltségeire szintén szigorúbb szabályok vonatkoznak majd.

Az új kódex független etikai bizottságot is létrehoz, mely mélyrehatóan ellenőrizni fogja a szabályok betartását, és tanácsokkal szolgál majd az etikai normákkal kapcsolatban. Az új magatartási kódexet a mai naptól a Juncker elnök által vezetett Bizottság összes jelenlegi tagjára alkalmazni kell.

Ezenfelül február 7-én az Európai Parlament várhatóan elfogadja azokat az új rendelkezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a biztosoknak ne kelljen szabadságot kivenniük, ha jelöltként kívánnak indulni az európai parlamenti választásokon. 2018. február végén a Bizottság első alkalommal részletesen közzé fogja tenni az uniós biztosok hivatalos utazásaival kapcsolatos költségeket, a jövőben pedig éves jelentésekben számol majd be a kódex alkalmazásáról.