Bíróság, kalapács

Vádemelés a csányi óvodában történt halálos mászóka-baleset ügyében

Rendőrség

Az óvodai játszótér üzemeltetéséért felelős személyek sorozatos mulasztásai folytán 2019 őszén életét vesztette egy hatéves kislány Csányban. A Hatvani Járási Ügyészség a nyomozás adatainak ismeretében most vádat emelt az elkövetőkkel szemben.

Csány községben a helyi óvoda udvarán olyan játszótér működött, melyben több fából készült játék, köztük egy mászóka is megtalálható volt. Egy 2011-ben elvégzett, kötelezően előírt felülvizsgálat megállapította, hogy ez a mászóka balesetveszélyes. Ilyen esetben a hatályos miniszteri rendelet szerint az üzemeltetőnek – jelen esetben a polgármesternek – ki kell javíttatni az eszközt, vagy azt el kell bontatni, és ezek elvégzéséig a használatot meg kell akadályozni.

Mindez elmaradt, 2013 nyarán csupán annyi történt, hogy az addig létrás mászókát a vádlottak tudtával munkások áthelyezték, egyben eltávolították a létrát, ami az eszköz stabilitását is biztosította, így ettől kezdve a szerkezetet csupán két földbe ásott, impregnálatlan fenyőgerenda tartotta függőleges helyzetben. Ezt a potenciális baleset-forrást a gyerekek az óvodavezető engedélyével továbbra is használták. 2019-re a tartógerendák föld alatti részei elkorhadtak, így reálissá vált a veszély, hogy az bármikor kidőlhet, ami 2019. szeptember 26-án délelőtt meg is történt. Ekkor három óvodás egyszerre mászott fel a 80 kilogramm tömegű játékra, az pedig kidőlt és rázuhant a sértettekre. Közülük ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek, harmadik társukat, egy kislányt azonban a fején találta el a keresztgerenda, aminek következtében a helyszínen életét vesztette.

A járási ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a munkaköri kötelességét súlyosan és hosszú időn át elmulasztó volt polgármestert és a volt óvodavezetőt.

Az ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy az előkészítő ülésen – beismerésük esetén – a bíróság mindkettőjükkel szemben másfél év, végrehajtásában két és fél évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, emellett 2.000.000, illetve 1.250.000 Ft pénzbüntetést szabjon ki, valamint az óvónő vádlottat két évre tiltsa el az óvónői foglalkozástól.