Bíróság, kalapács

Vádlott lett a költségvetést károsító polgármester egy Egerhez közeli településen

Rendőrség

Az Egri Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja azt a polgármestert, aki a szerződésben foglalt céloktól eltérően foglalkoztatott egy alkalmazottat egy Egerhez közeli településen.

A vádirat szerint a vádlott egy hevesi kistelepülés polgármestereként a község önkormányzatának képviseletében két, a települést érintő külön-külön projekt támogatására szerződéseket kötött a Heves Megyei Kormányhivatal helyileg illetékes Járási Hivatalával.

A szerződések szerint a vádlott által képviselt önkormányzat közfoglalkoztatási jogviszony keretében összesen 35 fő álláskeresőt foglalkoztathatott, mely személyek közfoglalkoztatási béréhez és az azt terhelő szociális hozzájárulási adóhoz összesen több, mint 35 millió Ft támogatást nyújtott a hatóság.

A kérelmekhez becsatolt munkatervek mindkét szerződés esetén részletesen megjelölték azokat az ellátandó feladatokat, amelyek támogatására a vádlott a költségvetési támogatást igényelte, a szerződések továbbá tartalmazták azt is, hogy a támogatás nyújtására a kérelemben megfogalmazott célok és feladatok megvalósítása érdekében kerül sor.

Ezek után a vádlott mindkét projektre külön-külön közfoglalkoztatási szerződést kötött egy személlyel segédmunkás munkakörben történő foglalkoztatása érdekében. A polgármester azonban a férfit nem a szerződésekben megjelölt projektek keretében, hanem ténylegesen máshol, a helyi múzeum létrehozásánál és kiállítási anyagának bővítésénél alkalmazta, mely tevékenység a munkatervekben meghatározott feladatokhoz nem kapcsolódott.

Az önkormányzat a férfi közfoglalkoztatása kapcsán a Heves Megyei Kormányhivatal által nyújtott támogatásból összesen 1.539.100 Ft támogatást kapott, amely pénzeszközöket az önkormányzat a megkötött szerződésben írtak megszegésével a jóváhagyott támogatási céloktól eltérően használt fel. A vádlott cselekményével így ezen összeggel egyező vagyoni hátrányt idézett elő a költségvetésben.

Az Egri Járási Ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta a polgármesterrel szemben, továbbá arra is indítványt tett, hogy a bíróság rendeljen el az önkormányzattal szemben a kapott 1.539.100 Ft támogatás erejéig vagyonelkobzást.