Több, mint 300 millió forint áfát csaltak

Rendőrség

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak az öt férfinak a letartóztatását, akik olyan bűnszervezetet építettek ki, melynek célja három cég adó-és járulékfizetési kötelezettségének csökkentése volt, 2015. és 2018. között.

A gyanú szerint a gyanúsítottak három szintből álló, fiktív számlázási láncolatot alakítottak ki. A vagyonvédelmi szolgáltatást ténylegesen nyújtó három cég alkalmazottait papíron alvállalkozóként bevont gazdasági társaságokhoz jelentették be. Így azt a hamis látszatot keltették, mintha ezen társaságok a gyanúsítottak cégeitől független vállalkozások lennének. A valóságban az alvállalkozó cégeket kizárólag a bűncselekmény elkövetése érdekében hozták létre a gyanúsítottak, és ezen „fantomcégek” élén közreműködésükkel beszervezett strómanok, mint ügyvezetők álltak.

A „fantomcégek” szerepe a vagyonőri tevékenység ellátásáról szóló, valótlan tartalmú költségszámlák kiállításában állt, melyeket a három gazdasági társaság könyvelésébe az azok ügyvezetését ellátó gyanúsítottak befogadtak, majd azok ÁFA tartalmát adóbevallásaikban levonásba helyezték. Emellett a munkáltatói járulékfizetés csökkentése érdekében a „fantomcégeknél” a vagyonőröket heti 10 óra munkavégzésre jelentették be, jóllehet az a valóságban a 40 órát is meghaladta.

A főügyészség a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsításának veszélye, valamit a bűnismétlés veszélye okán tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

A főügyészség indítványáról a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon megtartott üléseken fog dönteni.