Zárjegy nélküli cigivel kereskedett a debreceni férfi

Rendőrség

Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség különösen nagy értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon

A debreceni férfi bejelentett munkahellyel és jövedelemmel huzamosabb ideje nem rendelkezett, adójegy nélküli cigarettát és dohányterméket vásárolt meg ismeretlen személyek közvetítésével, majd azt nagy tételben saját maga szállította az ország különböző pontjára anyagi haszonszerzési célzattal.

A vádlott e tevékenység folytatása érdekében 2015. február hónaptól kezdődően a elfogásának időpontjáig folyamatosan házat, garázsokat, illetve személygépkocsikat bérelt.

Az M3-as autópályán és a 33. számú főúton a debreceni férfi által vezetett gépjárművek ellenőrzésére 2016. január 14-e és március 17-e között három alkalommal került sor, amelynek során a pénzügyőrök a gépkocsiban nagy mennyiségű adójegy nélküli dobozos cigarettát találtak, illetve a vádlott által bérelt ingatlanokból további nagy mennyiségű dobozos cigaretta, továbbá vágott dohány és szárított dohánylevél lefoglalására került sor.

Az eljárás során a nyomozó hatóság a vádlottól összesen 183.651 doboz adójegy nélküli cigarettát, 18.847,4 kg vágott dohányt és szárított dohánylevelet foglalt le.

A vádlott magatartásával megszegte a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit, valamint a koncesszióról szóló törvény előírásait, tekintettel arra, hogy dohánytermékek kiskereskedelmére, az állammal megkötött koncessziós szerződéssel nem rendelkezett.

A debreceni férfi által összesen közel 280 millió forintnyi vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A vádlott által használt ingatlanok, illetve gépjárművek tulajdonosainak nem volt tudomása arról, hogy a debreceni férfi az ingatlanokat bűncselekményből származó cigaretta tárolására, illetve, hogy a gépjárműveket ezen termékek elosztására, szállítására használja.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlott ellen különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette és jelentős mennyiségű alapanyagra elkövetett jövedékkel visszaélés elősegítésének bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A vádiratban börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, valamint indítványt tett arra, hogy az elsőfokú bíróság a vádlottat tiltsa el a közúti járművek vezetésétől tekintettel arra, bűncselekményeit gépjárművel követte el. Indítványozta továbbá a lefoglalt adójegy nélküli cigaretta, illetve dohánytermékek elkobzását.