Megkezdődött a Debrecziner Gourmet Fesztivál a Nagyerdőn

Kultúra Party Zone

A hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbász a főszereplője az első Debrecziner Gourmet Fesztiválnak, amelyet a cívisváros polgármestere nyitott meg szombaton a nagyerdei Békás-tó partján.

Papp László emlékezetett rá: a több száz éves tradíciót felelevenítve felkutatták a páros kolbász egykori receptjeit, s az újra felfedezett “párost” szeretnék a világ egyik legértékesebb gasztronómai termékévé tenni.

A hagyományteremtő rendezvény legfontosabb célja, hogy a minőségi gasztronómia jegyében minél többen megismerjék, megszeressék a hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbászt – tette hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy az első gourmet fesztiválra több mint száz külföldi gasztroturista regisztrált és érkezett meg a debreceni Nagyerdőbe Hollandiából, Dániából, Belgiumból, Olaszországból, Svédországból, Németországból és Angliából.

Az első Debrecziner Gourmet Fesztivált a helyi Ikon étterem és Debreceni Campus Kft. szervezte a város és a WizzAir támogatásával. Pataky Péter, az Ikon étterem séfje arra hívta fel a figyelmet, hogy a híres debreceni páros kolbász nem csak kenyérrel és mustárral finom, hanem különféle ételek minőségi alapanyagaként is felhasználható.

Utóbbit a fesztiválon résztvevő 18 étterem kínálata is igazolja: egyebek mellett debrecenivel pirított szürkemarha bélszínt, debreceni kolbászos malaccsülköt vagy mangalica tarját kínálnak debreceni kolbászmorzsákkal.

Voltak olyan különlegességek, mint maláj rizstészta debreceni morzsával és garnélával, lecsó gazpacho debreceni morzsával, avagy rozmaringos meggyfagylalt lilahagymalekvárral és pirított debreczenivel.

Jelen van a vasárnap befejeződő fesztiválon Debrecen két testvérvárosa is: a németországi Paderborn hagyományos grillkolbászát, a Rostbratwurst-ot vitte a Nagyerdőbe, Tiszafüred pedig harcsás-debrecenis káposztát kínál. Mindemellett a híres bécsi kolbászokból is kapnak ízelítőt a Békás-tó partjára látogatók.

Kevesen tudják, hogy eredetileg a debreceni páros kolbász is olyan fehér volt, mint a német kolbászok – magyarázta a helyi értéktár vezetője a helyszínen az MTI tudósítójának.
Mazsu János felidézte, hogy Jókai kedvenc levesében, az azóta róla elnevezett bablevesben még fehér kolbász főtt. Az 1870-es évek után a Debrecenig eljutó szegedi kereskedők révén került a paprika a térségbe, és vált tőle egyre pirosabbá az előbb marhahúsból, majd marha és birkahúsból, végül mangalicából, illetve hússertésből készült debreceni kolbász, ami “olyan finom volt, hogy rögtön párban kínálták”.

A fesztivál facebookos oldala