Vádemelés az autóbuszt kivilágítatlanul hagyó, és ezzel balesetet okozó sofőrrel szemben

Ország

A Veszprémi Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy buszsofőr ellen.

A vádirat szerint az ötvenegy éves férfi 2018. április 28-án menetrend szerinti autóbuszt vezetett Veszprém megyében az esti órákban, amikor az autóbusz műszaki meghibásodása miatt lakott területen kívül meg kellett állnia. A leállított autóbusz – melyről az utasok leszálltak – elfoglalta a menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávot.

Mialatt a műszaki mentésre vártak, besötétedett, a sofőr azonban a KRESZ előírásait megszegve az álló járművet semmilyen módon nem világította ki, nem kapcsolta be a vészvillogóját, holott az működőképes volt, illetve az elakadásjelző háromszöget sem helyezte ki.

Mindeközben a sértett házaspár is ezen az útvonalon közlekedett személygépkocsijával, amelyet a férj vezetett, felesége pedig a jobb oldali ülésen foglalt helyet.

A szürkületben szabályosan közlekedő férfi a kivilágítatlanul álló autóbuszt időben nem észlelhette, ezért vészfékezése ellenére 58-62 km/h sebességgel az autóbusz hátuljának csapódott.

A baleset következtében a jobb oldali ülésben ülő nő a helyszínen életét vesztette, férje nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

A balesetért felelős sofőrrel szemben az ügyészség végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és a járművezetéstől történő eltiltását indítványozta a Veszprémi Járásbíróság felé.

 

Az ügy előzményei:

2018. április 28-án az esti órákban a Noszlop és Bakonygyepes közötti útszakaszon műszaki hiba miatt az út szélén álló autóbusznak ütközött egy személyautó, melynek 63 éves utasa a helyszínen életét vesztette.

A nyomozás adatai alapján egy 51 éves nyárádi férfi 2018. április 28-án 20 óra 30 perc körül az általa vezetett menetrend szerinti autóbusszal közlekedett Bakonygyepes felől Noszlop irányába. Haladása során a jármű meghibásodott, így a menetiránya szerinti jobb oldalon, az úttest szélén állt meg. A műszaki mentésre történő várakozás közben besötétedett, azonban a sofőr az autóbusz mögé nem tette ki az elakadásjelzőt, illetve a jármű megvilágításról sem gondoskodott. Ennek következtében az arra haladó személygépkocsi vezetője csak későn vette észre az út szélén parkoló autóbuszt, és a vészfékezés ellenére hátulról nekiütközött. A baleset következtében a 65 éves dákai járművezető súlyos sérüléseket szenvedett, míg a személygépkocsi jobb első ülésén helyet foglaló 63 éves felesége a helyszínen életét vesztette.

Az autóbusz sofőrje ellen halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indult büntetőeljárás. A nyomozás vizsgálati szakaszában a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az ügyben keletkezett iratokat átadták az illetékes ügyészségnek.

ugyeszseg.hu