Szúnyogirtás

Kezdődik a szúnyogirtás

Ország

A héten megkezdődik az országos szúnyoggyérítési program – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Mukics Dániel közölte: első lépésként a Balaton térségében, a Körösök mentén és a Duna alsó szakaszán kezdik meg a védekezést biológiai eljárással.

A munkálatok megkezdése a csapadékossá váló időjárás, így az élőhelyek bővülése miatt vált sürgetővé

– fűzte hozzá.

Elmondta: a héten 2200 hektárnyi vízfelületet kezelnek.

A biológiai eljárás során egy baktérium által termelt, fehérjetartalmú folyadékot juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe. A szer kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ám ártalmatlan minden más élőlényre.

Később kémiai anyagok permetezésével is folytatják a szúnyoggyérítést.

A kémiai szúnyoggyérítés kezdetétől folyamatosan közzéteszik a katasztrófavédelem honlapján (www.katasztrofavedelem.hu), hogy melyik napon, melyik településen permeteznek – közölte Mukics Dániel.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakosság a ház körüli tenyészhelyek felszámolásával is sokat tehet a szúnyogok számának csökkentése érdekében; a vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban ugyanis ezerszámra fejlődhetnek lárvák.

A ház körül javasolt teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót készített, amely a www.antsz.hu weboldalon érhető el.