Zárul az ’56-os emlékév

Kultúra

December 11-én és 12-én az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik hősies pillanatára emlékezünk Debrecenben. December 11-én és 12-én Debrecen csatlakozott ahhoz a sztrájkfelhíváshoz, amelyet a munkástanácsok vezetőinek letartóztatása miatt hirdettek meg. Zeke László, a dohánygyári munkástanács elnöke rövid idő alatt hihetetlen szervezői munkát vitt véghez, amelynek eredményeképpen a sztrájkfelhívás eljutott Debrecen szinte minden üzemébe. Ennek köszönhetően a városban 2 napra megállt az élet.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója kapcsán szervezett programsorozat zárásaként a MODEM-ben a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulóinak műsorát tekinthetik meg az érdeklődők.

Időpont: 2016. december 13. kedd, 17 óra

Helyszín: MODEM, földszinti fogadótér

 

A műsor:

  • Metamorfózis – egy tank humanizálása

A 2016. október 23-i akciósorozat videódokumentációja: az 1956-os forradalom emlékére művészeti akciósorozatot láthattunk a posta épülete előtt a Hatvan utcán. Az ott elhelyezett T34-es tankot – a forradalom eltiprásának jelképét – a Medgyessy művészdiákjai alakították át.

 

  • 1956. október 23. eseményei Debrecenben

A műsort előadják a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tánctagozatos és továbbképzős növendékei.

Az évfordulót követően 2016. december 13-án lekerülnek a falakról a városban kihelyezett, az 56-os forradalom és szabadságharc hőseit ábrázoló molinók.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezúton köszöni valamennyi intézmény, szervezet, magánszemély segítségét és közreműködését az emlékév szervezésében és lebonyolításában.