Balesetveszélyes csomópont épült át Egerben

Helyi hírek

Egy Eger szempontjából rendkívül fontos közlekedési beruházás valósult meg az Eger – Noszvaj összekötő út (Vécseyvölgy utca) – Gárdonyi Géza utca csomópont átépítésével. A Várállomás melletti kereszteződésben és környékén naponta több alkalommal is nagy mértékű torlódás alakult ki, ezzel hosszú ideje gondot okozva a közlekedőknek.

A kereszteződés átépítésének célja az volt, hogy ezt a napi szintű kellemetlenséget feloldja és javítsa a közlekedés biztonságát, csökkentse a baleseti kockázatot. A beruházás által rendezettek és szabályozottabbak lettek a közlekedési kapcsolatok.

A kereszteződésen halad át a 87. sz. Eger-Putnok vasútvonal. A csomópont fejlesztésének keretében a vasúti átjárót is átépítették, mind a közúti, mind a gyalogos átjáró burkolatának korszerűsítésével és szélesítésével. Ezen felül a biztonságos közlekedés érdekében a vasúti átjáróhoz vezető járda mellett pollereket és bordás kivitelű, úgynevezett taktilis burkolati elemeket is elhelyeztek.

A Várállomás város felőli oldalán, a Vécsey Sándor utcán a korábbi kereszteződés helyén öt férőhelyes parkoló épült, így a környéken lévő szolgálatók kényelmesebben érhetők el. A szintkülönbségekből adódóan a pályatestet is megemelték és ívbővítéseket alakítottak ki.

A kereszteződés fejlesztése során a kivitelező 3 helyen – a Vécseyvölgy utcán, a Gárdonyi Géza utcán és a Zoltay István utcán – gépkocsiforgalmat szabályozó jelzőlámpás csomópontokat alakított ki. A csomópontba csatlakozó ágakat elbontották és teljesen új, kiszélesített pályaszerkezetet építettek.

A projekt során a korábban balesetveszélyes csomópont közel 400 méter hosszon megújult, lehetővé téve a járművek hosszabb szakaszon való besorolását, a Vécsey Sándor utca Tetemvár utca felőli ágán pedig új külön jobbra kanyarodó sávot alakítottak ki.

A fejlesztés nem csak a közúti közlekedők komfortját javítja, hanem kifejezetten a gyalogosok számára is biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a közlekedést. Korszerűsítették és felújították a csomóponti fejlesztéssel érintett utcák járdáit is közel 250 m hosszan, hét helyszínen pedig gyalogos átkelőt alakítottak ki.

A Vécseyvölgy út – Gárdonyi Géza út – Zoltay István út csomópontjában öt, a közúti közlekedéssel összehangolt gyalogos jelzőlámpa került kihelyezésre. A Vécsey Sándor út – Dézsmaház utca csatlakozásánál pedig két kijelölt, közlekedési jelzőtáblával szabályozott gyalogos-átkelőhelyet alakítottak ki. A vakok és gyengén látók biztonságos közlekedésének érdekében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyekhez vezető járdakapcsolatok – hasonlóan a vasúti átjáróhoz – itt is taktilis burkolati elemekkel épültek meg.

Gárdonyi Géza utcában monolit vasbeton támfal épült 40 m hosszban, amely által a járda az útpálya szintjébe került, így a lépcsőket is meg tudták szüntetni az átépített szakaszon a beavatkozási határon belül. Ennek köszönhetően a járda akadálymentessé válhatott mind a kerekesszéket használók, mind a babakocsit toló kismamák, mind a nehezebben mozgó idősek számára.

Dr. Pajtók Gábor, Heves megye 1. sz. egyéni választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: “Az egriek egy új értékkel gazdagodtak. A közlekedés biztonságosabb és gyorsabb lett a környéken., azáltal, hogy egy magas műszaki tartalmú útkereszteződést hoztak létre. Párját ritkítja, hogy ilyen rövid idő alatt tökéletes minőségben elkészült a beruházás.”

Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A kivitelezést a He-Do Építő Zrt. végezte nettó 472 millió Ft értékben. A beruházás teljes költsége azonban túlmutatott a kivitelezés költségén, ugyanis a projekt részeként, de külön együttműködési megállapodás keretében 2021. október 11. és november 5. között a Heves Megyei Vízmű Zrt. elvégezte a Gárdonyi Géza utca alatt húzódó 400 mm átmérőjű ivóvízvezeték rekonstrukcióját. A közműszolgáltató a nagyátmérőjű vízvezeték kiváltásán túl a munkaterületen belül található kisebb átmérőjű ívóvízvezetékek felújítását is elvégezte. Ezen munkálatok költsége nettó 56 millió Ft volt. A teljes projekt 15 hónap alatt, Magyarország Kormánya megbízásából, hazai forrásból valósult meg.”