Elkezdődött az egri vár leomlott támfalszakaszának helyreállítása

Helyi hírek

Várhatóan április végére, május elejére lehet újra biztonságos a Szép-bástya környéke az egri várban, ahol elkezdték a korábban leomlott támfalszakasz helyreállítását – közölte a Dobó István Vármúzeum az MTI-vel.

Az intézmény tájékoztatása szerint a Szép-bástya dél-nyugati támfalának megerősítését a helyi önkormányzat által felkért Habbeton Kft. végzi. A cég a múlt héten vette át a munkaterületet, és a leomlott törmelék egy részének kitermelését követően egy speciális, távirányítású fúróberendezéssel mikrocölöpöket és talajhorgonyokat helyezett el a támfal érintett szakaszán.

Ezen kívül a bástya tetején fúrt horgonysorral és drótkötélabronccsal is rögzítik a falat. Az így elhelyezett cölöpökhöz és a horgonyokhoz rögzítik a támasztékul szolgáló acélgerendákat, majd legalább 10-15 centiméter vastag, szálerősített betonnal teszik teljessé a rézsű védelmét, így adva belső stabilitást a támfalszakasznak.

A vármúzeum jelezte: a most zajló munkák nem elegendők a korábban keletkezett károk maradéktalan helyreállításához és továbbiak megelőzéséhez, ugyanakkor fontos részei a teljes rekonstrukciónak. A következő hetekben beépített megerősítő szerkezetek ugyanis a későbbi munkafolyamatok során teherviselő elemként működnek majd.

Az egri vár Szép-bástyájának mintegy 20 méter hosszú támfalszakasza február 17-én kora délelőtt omlott le. Nem sérült meg senki. A helyszíni vizsgálatokat végző szakemberek véleménye szerint az omlás közvetlen előidézője a sok csapadék és a fagy volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük