Megkaptuk a szigorítás részleteit – Vannak kivételek!

Helyi hírek Ország

A  kormány kedden úgy döntött, a koronavírus-járvány miatt ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet és további azonnali szigorításokat vezet be. Lássuk a részleteket, mert vannak kivételek.

Kijárási korlátozás

A Magyar Közlönyben közzé tett rendelkezések értelmében:

éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lépett életbe. A kijárási korlátozás alól az alábbi esetekben lehet kivételt tenni:

– munkavégzés céljából,
– a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
– a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából
– vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén,
– valamint életvédelmi céllal hagyja el éjfél és reggel 5 óra között a lakóhelyét, a tartózkodási helyét vagy a szálláshelyét, illetve tartózkodik közterületen.

Tehát a sportolás és a kutyasétáltatás  sem megfelelő indok a szabadtéri tartózkodásra éjszaka.

A kormányrendelet kimondja, hogy az Országgyűlés ezen rendelet hatályát meghosszabbítja, a kijárási korlátozás hatályának a fenntartásról pedig a kormány legkésőbb 2020. november 30-án döntést hoz.

Orbán rendkívüli bejelentést tett: jön a kijárási korlátozás és a rendkívüli jogrend

A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

A rendelet értelmében “tilos olyan rendezvény helyszínén tartózkodni, amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt és amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni”

Az egyéb kulturális rendezvények (színház, tánc-, zeneművészet), mozi valamint sportrendezvényekre az alábbi megkötések érvényesek:

– a nézőéren a nézők – a páholyok kivételével – minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el,
– két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és
– a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, azzal, hogy az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A kulturális vagy sportrendezvényeken a nézőknek – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – 1,5 méteres távolságot kell egymástól megtartani, különösen

– a páholyokban,
– a kulturális vagy sportrendezvény szünetében,
– a kulturális vagy sportrendezvény létesítményének területén, illetve
– a kulturális vagy sportrendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben.

A fent felsorolt védelmi intézkedések betartásáról és az ahhoz szükséges feltételek biztosításáról a kulturális vagy sportrendezvény szervezője, illetve a kulturális vagy sportrendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni. Azt a személyt, aki az üzemeltető, szervező vagy azok alkalmazottainak felszólítására sem hajlandó betartani a szabályokat, az esemény helyszínéről el kell távolítani. A nemzetközi sportrendezvényere az egyéb rendeletben meghatározottakon kívül a nemzetközi szövetség előírásait kell alkalmazni.

Múzeumokban, könyvtárakban, egyéb közművelődési intézményekben a látogatók kötelesek egymástól 1,5 méter távolságot tartani. Ennek betartásáért az intézmény üzemeltetője a felelős.

A rendelet értelmében a  kötelezettségek betartását a rendőrség fogja ellenőrizni. Ha szabálysértésen fognak valakit, akkor azt figyelmeztethetik, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják, illetve a helyeket be is zárathatják. A rendelet értelmében a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt – a sportrendezvény helyszíne kivételével – legalább egy napra, legfeljebb egy évre zárathatják be ideiglenesen.

Sportrendezvények esetében legalább egy, de legfeljebb 10 sportrendezvény nézők nélküli, zártkapus megrendezése lehet a büntetés.

A rendőrség a szankciókat együtt is kiszabhatja (vagyis a büntetés lehet a bezárás és a pénzbírság is), illetve a bírságokat azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával is ki lehet szabni. Szankcionálni akkor nem szankcionálhat a rendőr, ha a szervező vagy az üzemeltető vagy alkalmazottaik a szükséges intézkedéseket megtették, vagyis, ha felszólították a szabálytalankodó személyt a távozásra, ha pedig a felszólított személy nem tett eleget a felszólításnak, akkor a rendőrséget értesítették.

A kiszabott bírságot a rendőrség hivatalos honlapján közzé tett számlaszámra kell befizetni a bírságot kiszabó határozat véglegessé válását követő 15 napon belül.  A bírságot kiszabó határozat ellen nem lehet fellebbezni.

Járatsűrítés

A rendelet kimondja: Budapesten, valamint a megyei jogú városokban, így Debrecenben is  helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző társaságnak köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra – november 5-ig. E szabály megsértéséért a kormány 1-5 millió forintos bírságot szabhat ki. Ez a bírság is ismételten többször is kiszabható, amelyet a kormányhivatalnak kell megfizetni. A bírságot kiszabó határozat ellen itt sem lehet fellebbezni.

Parkolás

A koronavírus világjárvány terjedésének csökkentése érdekében a helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak,
terek, parkok és egyéb közterületek, valamint az országos közutak, valamint az állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek,
parkok és egyéb közterületek várakozási területeinek járművel történő, várakozási célú használatáért várakozási díjat nem kell fizetni.

Szórakozóhelyek, kocsmák

Tilos az olyan rendezvény helyszínén tartózkodni, amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem
nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt és amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

Tehát a diszkók és az olyan koncertek, melyek nem leülősek, bezárnak / elmaradnak, a legtöbb kocsma, bár és lokál illetve az ülőhelyes koncerttermek viszont nyitva maradhatnak.

A teljes rendelkezés itt olvasható.