Idegenek személyes adatait felhasználva szereztek meg több száz mobiltelefont

Helyi hírek

Több mint négyszáz nagy értékű mobiltelefont szerzett meg illetéktelenül egy gyöngyösoroszi társaság, amelynek tagjai ellen többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást – tájékoztatta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Soltész Bálint elmondta: a tettesek a közösségi médiában adománygyűjtéseket szerveztek és így szerezték meg a későbbi áldozatok személyes adatait: lakcímüket, születési időpontjukat, személyi igazolványuk számát. A megszerzett adatokkal egy mobiltelefon-szolgáltató online felületén előfizetői szerződést kötöttek és részletfizetésre nagy értékű készülékeket rendeltek meg, a törlesztőrészleteket azonban nem fizették.

A bűncselekménybe bevonták a futárszolgálat sofőrjét is, miután gyanús lett neki a napi több csomag, ami más-más névre érkezett a Gyöngyösorosziban lévő címre. A futárnak minden alkalommal fizettek, hogy a csomagokat átadja.
A gyanú szerint a társaság tagjai 2018. július és 2019. február között több mint négyszáz esetben követtek el ezzel a módszerrel bűncselekményt – közölte a szóvivő. A gyanúsítottak kihallgatása után két ember letartóztatását és egy gyanúsított házi őrizetét rendelte el a bíróság.