Német szakszervezet az Audi-sztrájkról: Debrecenben is lesz dolgunk

Helyi hírek Ország

Wolfgang Lemb, a német IG Metall szakszervezet elnöke adott interjút a HVG-nek.Lemb elismerte, a győri audisok követelései több mint jogosak voltak, különösen az ott dolgozók teljesítményének és bérezésük fényében. Mint mondta: szolidárisak voltak a győriek követeléseivel, példaként a szakszervezet bajor szervezetének vezetőjét hozta, aki a nyilvánosság előtt is kiállt mellettük.

A szakszervezet magyarországi irodanyitásával kapcsolatban elmondta, egy újfajta transznacionális tevékenység részeként igyekeznek megosztani tudásukat és tapasztalataikat és segíthetik összekötni a helyi szakszervezetet az anyacég menedzsmentjével vagy üzemi tanácsával. Hozzátette: “Debrecenben is lesz közös dolgunk a Vasassal, ahol BMW-gyár épül. Ez ügyben már folytattunk is beszélgetéseket Magyarországon”.

Első számú célunk mindig a helyi munkavállalók élet- és munkakörülményeinek a javítása. Nem hagyhatjuk, hogy a telephelyeken dolgozókat egymás ellen kijátsszák. A feladatunk az, hogy a különböző országokban lévő munkahelyek egyaránt biztosítottak legyenek, és a szolidaritás elve szerint támogassuk egymást.”

– mondta a lapnak Lemb. Mint mondta, nem a globalizáció ellen harcolnak, ezért nem is jutott eszükbe megakadályozni például a BMW áttelepülését, hanem azért, hogy “ne kizárólag a bérdömping jegyében hozzanak létre új gyárakat. A munkakörülmények legyenek mindenütt tisztességesek.”

Magyarországon jelentősek a jogi hiányosságok a megfelelő képviselet, az információhoz jutás és a döntésekbe való beleszólás terén. Ezen okokból is kritizáljuk a tavaly decemberben megszavazott úgynevezett rabszolgatörvényt. A jogszabály következményeit elfogadhatatlannak tartjuk

– elemezte a helyzetet a szakszervezeti elnök.