Szakmák éjszakája Debrecenben is

Gazdaság Helyi hírek

Hagyományteremtő szándékkal szervezik meg 2016. április 15-én egy rendhagyó esti program keretében a Szakmák éjszakája elnevezésű országos rendezvényt, amelynek elsődleges célja a szakképzés népszerűsítése általános iskolások körében.Az eseményt népszerűsítő, 2016. április 13-án rendezett debreceni sajtótájékoztatón részt vett dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere, dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBMKIK)  főtitkára, Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója és Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója.

Hajdú-Bihar megyéből a Berettyóújfalui és a Debreceni Szakképzési Centrum huszonnégy szakképző iskolájába várja majd az érdeklődőket. A két intézménnyel egyébként a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának évek óta kiváló az együttműködése – mondta el dr. Skultéti Éva főtitkár (HBMKIK). A rendezvény célcsoportját tekintve elég összetettnek mondható, s az országban negyvennégy szakképzési centrum intézményei, diákjai vesznek részt majd a Szakmák éjszakáján.

Barcsa Lajos alpolgármester köszöntőjében elsőként azt a víziót tartotta fontosnak kiemelni, hogy Debrecen városvezetése arra törekszik, hogy 2050-re egy regionálisan is, országosan, sőt európai szinten is meghatározó gazdasági, kulturális és innovációs központ legyen Debrecen. Ehhez elengedhetetlenül szükségesek a kulturális és oktatási infrastrukturális fejlesztések, a gazdaságfejlesztési lépések, s a minőségi szakképző rendszer megléte. Nem csak a Debreceni Szakképzési Centrum és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara között van jó kapcsolat, de a debreceni önkormányzat is jó kapcsolatot ápol mindkét intézménnyel, s törekszik a versenyképes szakképzés feltételeinek megteremtésére. A következő fontos elem, hogy a minőségi szakképző rendszerben jelentős szerepe kell, hogy legyen az idegen nyelvi tudás megszerzésének. Végül, de nem utolsó sorban hangsúlyozta, hogy Debrecen élen jár a duális képzésben is, melyet úgynevezett „win-win” szituációnak is nevezett. A duális képzés során a tanulók kellő munkatapasztalattal fognak a munka világába érkezni, a munkaadók pedig továbbképezhetik a fiatal tehetségeket. Ennek a meglétéhez és megfelelő működéséhez jelentősnek tartja a marketinget, a minőségi szakképzésről szóló megfelelő kommunikációt, hiszen a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeinek minőségi képzése szempontjából is mérvadó, hogyan kommunikálják azt. A Szakmák éjszakája elnevezésű rendezvény tökéletes példája a jó marketingnek.

Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója és Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója az intézmények által kínált programok sokszínűségéről beszéltek.
A Szakmák éjszakája egyedülálló, különböző foglalkozásokat népszerűsítő országos programjain kipróbálható gyakorlatok kiváló alkalmat teremtenek a résztvevő fiatalok és felnőttek számára arra, hogy betekintést nyerjenek a különböző mesterségek rejtelmeibe. A továbbtanulás előtt állók közvetlen tapasztalat útján kerülhetnek kapcsolatba különböző szakmai tevékenységekkel, elősegítve a megalapozottabb pályaválasztást.
Az esemény 2016. április 15-én – pénteken – 18.00 és 22.00 óra között az ország 44 szakképzési centrumában, 120 településén, több mint 400 szakképző iskola részvételével zajlik.

A Szakmák éjszakája internetes honlapja (a programok helyszínenként kereshetők)