Nőtt a Mol nyeresége a második negyedévben

Gazdaság

A Mol-csoport 182,4 milliárd forint (634 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei második negyedévben, ami 2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett jelentésből.

A társaság közleménye szerint az elért EBITDA összhangban van az éves célkitűzésekkel. A Mol az idei évre 2,3 milliárd dollár EBITDA-ra számít a tavalyi 2,69 milliárd dollár (728,2 milliárd forint) után, amely az utóbbi hét év legmagasabb eredménye volt. Azt írták, hogy az első félév végére elérték a 2019-es évre vonatkozó EBITDA előrejelzésünk felét, 1,15 milliárd dollárt.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki hangsúlyozta: az első félévi EBITDA eredmény a változó külső környezetnek ellenálló, integrált üzleti modelljük miatt csak kis mértékben marad el a 2018 első hat hónapjának kiemelten jó eredményétől annak ellenére, hogy mind az olajár mind a finomítói árrés csökkent. Ez azt jelenti, hogy jó úton járnak, hogy elérjék, vagy akár meg is haladják a 2019-es évre vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült 2,3 milliárd dolláros EBITDA előrejelzést – tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte: az egyszerűsített szabad pénzáram továbbra is pozitív maradt, amellett, hogy közel 300 millió dollárt költöttek el a stratégiai transzformációs projektekre, többek között a Poliol Projektre, ami ütemterv szerint halad.

A Mol értékesítési nettó árbevétele 1341 milliárd forint volt a második negyedévben, a tavalyi második negyedévi 1333,7 milliárd forint után. Az első félévben 6 százalékkal 2483,4 milliárd forintra nőtt a Mol értékesítési nettó árbevétele.

A jelentés szerint a kutatás-termelés EBITDA-ja 2019 első hat hónapjában 10 százalékkal kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában, a szegmens 553 millió dolláros (156,7 milliárd forintos) eredményt ért el. Az első félévben tapasztalt alacsony olaj és gázárak negatívan hatottak az eredményre, amit a magasabb termelés sem tudott teljesen ellensúlyozni. A szegmens ettől függetlenül még mindig a vállalatcsoport legnagyobb szabad cash-flow termelőjének számít. Az első félévben 113,6 ezer kőolaj hordó-egyenérték volt a kitermelés, 4 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában, és jóval meghaladja a korábban bejelentett 110 ezer hordó kőolaj egyenértékes szintű éves célkitűzést – közölte a Mol.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-ja 403 millió dollár (115 milliárd forint) volt 2019 első félévében, amely 18 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Elsősorban a finomítói környezet, az alacsonyabb finomítói marzsok hatottak negatívan a szegmens eredményére a jelentés szerint.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens növekedése némileg lelassult, 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, így az üzletág 207 millió dolláros (58,7 milliárd forintos) eredményt ért el az első hat hónapban. A kelet-közép-európai régió gazdasági növekedése továbbra is jó hatással van szegmens eredményére, hiszen további 3 százalékkal nőtt az üzemanyag fogyasztás a régióban a tavalyi évhez képest – írták.

A gázszállítási üzletág EBITDA hozzájárulása 89 millió dollár (25 milliárd forint) volt, ami 24 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A szlovák-magyar földgáz összekötő vezetékrendszer felvásárlásával pedig az FGSZ, a Mol-csoport tagja, lett az egyetlen földgáz szállítási rendszerüzemeltető (TSO) Magyarországon.

A beruházások és befektetések értéke 226 milliárd forintot (793 millió dollár) ért el az első félév végére, ami majdnem duplája a 2018-as évi kiadásoknak.

Azt is közölték, hogy 2019 első félévében nőtt a nettó adósság 536 milliárd forintra, az egyszerűsített nettó adósság/EBITDA mutató, valamint a nettó eladósodottság (19 százalék) egyaránt, mivel a Mol 2019. június végén osztalékot fizetett.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 4 forinttal 3004 forintra erősödött, az elmúlt egy évben az árfolyam 2720 és 3450 forint között mozgott.