Az Európai Bizottság uniós SURE-kötvényt bocsát ki szociális beruházási kötvényként 100 milliárd euró összeghatárig

Európa

A mai napon az Európai Bizottság bejelenti, hogy hamarosan uniós SURE-kötvényt bocsát ki szociális beruházási kötvényként 100 milliárd euró összeghatárig. E célból a Bizottság elfogadta a szociális beruházási kötvények keretrendszerét, amelyet független értékelő cég véleményezett. A keretrendszer célja a befektetők számára annak biztosítása, hogy a mozgósított pénzeszközök valóban szociális célt szolgálnak.

A bejelentésre azt követően kerül sor, hogy a Tanács a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében pénzügyi támogatást hagyott jóvá 16 tagállam számára a munkahelyek és a foglalkoztatottak védelmének elősegítése érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Azonkívül, hogy több milliárd eurót fektetünk be az európai munkahelyek megmentése és a koronavírus-világjárvány társadalmi hatásának csökkentése érdekében, szociális beruházási kötvényeket is kibocsátunk. Így a befektetők hozzájárulhatnak az erőfeszítéseinkhez, és a 100 milliárd eurós keretösszeg segíthet abban, hogy tagállamainkban az emberek megtarthassák a munkahelyeiket.”

Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős biztos így nyilatkozott: „Az a döntés, hogy az uniós SURE-kötvényeket szociális beruházási kötvényként bocsátják ki, gyökeres változásokat hoz majd a globális szociális kötvénypiacon. Ugyanakkor egyértelműen bizonyítja az EU hosszú távú elkötelezettségét a fenntartható finanszírozás mellett. Nagyon örülök a mai bejelentésnek, és várakozással tekintek az uniós SURE-kötvény közeljövőben esedékes kibocsátása elé.”

A befolyt pénzösszegeket kölcsön formájában utalják át a kedvezményezett tagállamoknak, hozzájárulva ahhoz, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket.

A mostani keret jól mutatja a befektetői közösség számára, hogy a SURE-kötvény kibocsátásából származó forrásokat hogyan használják majd fel egy egyértelműen meghatározott célra: a koronavírus-világjárvány társadalmi hatásának és következményeinek enyhítésére az egész EU-ban. A befektetők így biztosak lehetnek abban, hogy az ilyen kötvényekbe történő befektetéseiket célzott szociálpolitikai intézkedések finanszírozására fogják felhasználni. Ugyanakkor a szociális beruházási kötvények Bizottság által kidolgozott keretrendszere hozzá fog járulni a szociális beruházási kötvények piacának további fejlődéséhez, amely az európai „fenntartható finanszírozású” piac egyik pillére.

Annak biztosítása érdekében, hogy a pénzeszközöket szociális célokra használják fel, a szociális beruházási kötvények keretrendszere a SURE-rendelettel alátámasztva előírja a tagállamok számára, hogy számoljanak el a felvett kölcsönök elköltésének módjáról. A keret értelmében a tagállamoknak ezenkívül jelentést kell tenniük az uniós SURE-kötvények társadalmi hatásáról. Az e jelentésekben szereplő információk alapján az Európai Bizottság bizonyítani tudja majd a befektetők számára, hogy az uniós SURE-kötvényeket pozitív társadalmi hatással járó programok finanszírozására használták fel.

A szociális beruházási kötvények keretrendszerének kidolgozásával és bemutatásával a Bizottság arra törekszik, hogy felkeltse azon befektetők érdeklődését, akik a pénzüket környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) célokra kívánják felhasználni. A szociális beruházási kötvények Bizottság által kidolgozott keretrendszerét a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség által közzétett, a szociális beruházási kötvényekre vonatkozó alapelvekkel teljes összhangban hozták létre. A független értékelést egy külső cég, a Sustainalytics végezte.

A mai bejelentést követően a Bizottság egy lépéssel közelebb kerül az első SURE-kötvények kibocsátásához. Az első tranzakcióra október második felében kerül sor.