Az európai migrációs probléma szélesebb körű megoldását szorgalmazta Giuseppe Conte és Angela Merkel

Európa

A migránsok európai szétosztásáról szóló máltai megállapodás új országokkal történő bővítését szorgalmazta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral közösen tartott római sajtótájékoztatóján, hétfőn este.

Angela Merkel örömét fejezte ki, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke elkötelezte magát a migránskérdés megoldására.

“A feladatok egyenlő megosztása időt igényel, de helyesnek tartom, hogy az olaszok, a máltaiak, a franciák és a németek Máltán megtették az első lépést ebbe az irányba, erre szólítva fel más EU-tagállamokat is, hogy legalább az önkéntes fogadóországok között megoldás szülessen” – jelentette ki a német kancellár. Hangsúlyozta, hogy a “dél-európai, földközi-tengeri országokat nem lehet magukra hagyni”.

Angela Merkel a Máltán szeptember végén született megállapodásra utalt, amellyel az említett négy ország az érkező migránsok majdnem automatikus szétosztásáról döntött.

Merkel jelentősnek nevezte az együttműködést a líbiai parti őrséggel, de hangsúlyozta, hogy ugyanilyen fontos az emberi jogok védelme és a Líbiában rekedt migránsok életkörülményeinek javítása.

A migránskérdés európai kezelését sürgette Giuseppe Conte is, és megköszönte Berlinnek Róma iránti szolidaritását. Kijelentette, hogy amikor a menedékkérők szétosztásáról volt szó, Németország “mindig az első vonalban volt”.
Conte azt is elmondta, hogy a november 19-én Berlinben esedékes Líbia-konferencia célja a minél előbbi tűzszünet és az észak-afrikai ország stabilizálása lesz.

Az olasz miniszterelnök és a német kancellár munkavacsoráján szó volt a dél-olaszországi Ilva acélgyár válsághelyzetéről, miután ennek eddigi bérlője az ArcelorMittal francia-indiai csoport meg kíván válni a gyártól vagy több ezer munkástól. Angela Merkel az európai acélipar fejlesztését szorgalmazta az ehhez szükséges technológiai fejlesztésekkel. Szó volt az olaszországi bankrendszerről is, és a német kancellár az európai bankuniót siettette az euró stabilizálására.