Európai Határ- és Parti Őrség: Albániában indul az első EU-n kívüli közös művelet

Európa

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség – az albán hatóságokkal együttműködve – ma indít első alkalommal közös műveletet egy EU-n kívüli, szomszédos ország területén. Az ügynökség csapatait – az érintett országokkal teljes egyetértésben – május 22-től fogják albán határőrökkel együtt bevetni a görög–albán határon, hogy megerősítsék a határigazgatást és növeljék az EU külső határainak biztonságát. A közös művelet új korszakot nyit az EU és a nyugat-balkáni partnerek között a határok mentén megvalósuló együttműködés terén, és újabb lépést jelent az ügynökség teljes körű működése felé.

Határainak védelméért végső soron továbbra is Albánia marad felelős, ugyanakkor az Európai Határ- és Parti Őrség mind technikai, mind operatív téren támogatást és segítséget tud nyújtani az országnak. Az európai határ- és partvédelmi csapatok segíteni tudják majd az albániai határőrök munkáját, például a határátkelőhelyeken végzett ellenőrzések és az engedély nélküli beutazások megakadályozása során. A Görögországgal közös határon végrehajtott összes műveletre és bevetésre az albán és a görög hatóságok teljes egyetértésével kerül majd sor. A művelet megkezdésekor az ügynökség 12 uniós tagállamból 50 tisztviselőt, 16 járőrkocsit és egy hőkamerával felszerelt járművet fog bevetni.

A kiemelten fontos nem uniós országok és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség közötti együttműködés megerősítése növelni fogja a biztonságot az EU külső határain, és elő fogja segíteni, hogy az ügynökség fellépjen az EU közvetlen szomszédságában, közelebb hozva egymáshoz az érintett területeket és az EU-t. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség abban az esetben hajthat végre bevetéseket és közös műveleteket szomszédos országok területén, ha előzőleg az EU és az érintett ország ún. jogállásról szóló megállapodást köt. Az Albániával aláírt megállapodás idén május 1-jén lépett hatályba. Ez az első, nyugat-balkáni partnerországgal megkötött és már életbe lépett ilyen jellegű megállapodás. Folyamatban van hasonló megállapodások véglegesítése Észak-Macedóniával, Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával és Montenegróval.

www.eu.hu