Több mint 4600-an vettek részt a Dolgozói DErbin

Egyetem

Minden várakozást felülmúlt a Debreceni Egyetem első családi napja. Több mint 4600-an vettek részt a pénteki Dolgozói DErbin.

A Debreceni Egyetem történetében első alkalommal rendeztek a több ezer fős dolgozói kollektíva számára közös programot, melynek a szórakoztatás mellett az integrált intézményben dolgozók közötti kapcsolatépítésen keresztül az egyetemi öntudat életre hívása a célja. Ezért választották a szervezők az első DErbi szlogenjéül az “Értünk, Velünk, Nekünk!” mottót.

Június 10-én reggel a főzőversennyel indult a program, ahol 80 bográcsban főttek az ételek. A DElikátra olyan nagy volt a túljelentkezés, hogy a Nagyerdei Stadion melletti rendezvénytér kapacitásai miatt végül ennyi csapat mutathatta meg, hogy hogy boldogul a fakanálforgatásban. A csapatok összlétszáma elérte a nyolcszáz főt. Másfél mázsa hús, 60 kg burgonya, 16 kg hagyma, 6 kg lebbencs tészta – ennyi alapanyag került az üstökbe.

A legfinomabb bográcsgulyásért a Számlabetyárokat (DE Kancellária PAF), a legjobb slambucért a FOGravaló csapatát (DE Fogorvostudományi Kar Konzerváló Fogászati Tanszék) díjazta a Jávor András rektorhelyettes, Pataky Péter, az Ikon Étterem séfje és Herendi János, az Agrár Étterem séfje alkotta zsűri. Emellett három különdíjat is kiosztottak: a Leglátványosabb csapat a Kultúr Betyár (DE Zeneművészeti Kar Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda) lett, a legautentikusabb az E-Szem Team (DE Szemklinika), míg a legvidámabb csapat díját a FizuFazék (DE Kancellária HR Igazgatóság) érdemelte ki.

Eközben a gyermekek sem unatkoztak: ugrálóvár, a DEkor sátornál arcfestés, aszfaltrajzverseny, gyöngyfűzés várta őket. Népszerű volt a lovaglás, de a terápiás kutyákkal és eDÉ-vel, az egyetem kabalamókusával is sokan készítettek közös képet. Kitűnő kilátás nyílt a környékre a Nagyerdei Víztorony kilátójából és a Nagyerdei Stadionból is, ahova szervezett túrán jutottak el a résztvevők.

Az első DErbi dolgozói napon az egészséges életmód is szerepet kapott: a bográcsgulyás-slambuc-kenyérlángos hármasa okozta kalóriabevitelt kosárlabdázás, lábtenisz, pingpongozás és falmászás, illetve a zumba-bemutató segítségével ellensúlyozhatták a résztvevők. Aki a kétkerekű eszközöket részesítette előnyben, az Segway-jel vagy UniBike-kal járta be a környéket. Az egészségügyi szűréseken (vércukorszint, szemészeti, ortopédiai vizsgálat, dietetikai tanácsadás) további hasznos tanácsokat kaptak a résztvevők, aki pedig nem félt a tűtől, vért is adhatott.

A színes forgatagot követően a nap végén több tucat gyerek nyomta a Csiga-rockot TOMPetivel és Barátaival, majd a Debreceni Egyetem legújabb közösségi tere, a HALL telt meg egyetemi polgárokkal. A Wellhello koncertje előtt Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár köszöntötte a résztvevőket.

– Önök az ország legnagyobb egyetemének a dolgozói. Senki nem írta elő, hogy kötelező a Derbin részt venni, mégis ennyien vannak itt. Azt gondolom, hogy az egyik legnagyobb dolog a világon, amikor az emberi kapcsolatainkat ilyen fontosnak minősítjük és ápoljuk – fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor.

Bács Zoltán kancellár kiemelte: hosszú évek óta terveztek egy ilyen nagyszabású rendezvényt, s nagy öröm, hogy idén végre megvalósult, méghozzá ilyen sikerrel. Köszönet illeti azt a mintegy száz szervezőt, akik nagy munkát fektettek az első dolgozói nap megrendezésébe. Szervezőmunkájuknak köszönhető, hogy eredményesen lezajlott a 40 féle program mellett az esti koncert, ők biztosították az 5000 négyzetméter változatos kihasználását és felügyeletét, valamint a vendégek által elfogyasztott 3000 kenyérlángost.

– Minden várakozást felülmúlt a Debreceni Egyetem első családi napja, ezért jövő júniusban ismét megrendezzük a DErbit. Emellett még idén ősszel lesz egy másik nagyrendezvényünk a “yoUDay”, a “te napod”, amikor megmutatjuk, hogy mindenki fontos egyetemi polgár. Ez alkalomból szeptember 21-én a Nagyerdei Stadionban egy másfél-kétórás gálaműsorral várjuk a dolgozókat, hallgatókat, tanárokat, iskolásokat egy közösen eltöltött, jó hangulatú estére az új tanév megalapozásához.– jelentette be Bács Zoltán kancellár.

unideb.hu