Középpontban a gyakorlat

Egyetem

Workshop keretében egyeztettek a Debreceni Egyetem agrárkarának vezetői a duális képzésben résztvevő partnercégekkel.

Ez lesz az első év, amikor a felsőoktatásban az agrárterületen is beindul a gyakorlatorientált duális képzés. A hallgatók 26 hetet töltenek majd az egyetemen a tanév során, 22 hetet a gyakorlati képzőhelyen, és jár nekik 4 hét szabadság is.

– A vállalati érdeklődés a duális képzés iránt egyre intenzívebb: van olyan cég, amelyik a korábbi években már kialakította a saját duális képzési rendszerét. A mezőgazdaságban ez nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte új képzési forma, ezért nagy várakozással tekint elé a mezőgazdasági kormányzat is. Legtöbb szakon a Kaposvári Egyetem és a Debreceni Egyetem indítja el ezt a képzési formát – tájékoztatott Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A kar a 2015/2016-os tanévben 6 alapszakon hirdette meg a duális képzést: állattenyésztő mérnök, élelmiszermérnök, kertészmérnök, környezetgazdálkodási agrármérnök, mezőgazdasági mérnök, valamint növénytermesztő mérnök szakokon. Egy pilot-program keretében előzetesen modellezték is a duális képzés gyakorlatát három hallgatóval. Ők négy hetet töltöttek el partnercégeknél, rögzített munkaterv alapján. A tapasztalatokat Juhász Csaba, a kar oktatási dékánhelyettese foglalta össze.

– Az érintett hallgatók és mentorok egyértelműen előnyösnek tartották a duális gyakorlati képzésre jellemző sajátosságokat. A diákok a szakmai vezetőkkel közösen kialakított munkafolyamatokban vettek részt, egy gyakorlati perióduson belül több szakterületet tudtak összehangoltan összekapcsolni, így a szakmai gyakorlatot a változatos munkavégzés, a különböző munkaterületek komplex megismerése és a feladatok rutinszerű elsajátítása egyaránt jellemezte. A hallgatók a duális képzés szerinti gyakorlat jelentős előnyeként azt emelték ki, hogy lehetővé válik a vállalat teljes működésének a megismerése, a rendszerszemlélet elsajátítása, valamint az elméleti ismeretek gyakorlatba ültetése – sorolta Juhász Csaba.

unideb.hu