London: ENSZ-határozat kell a globális tűzszünetről, hogy a konfliktusövezetekben élők is megkaphassák az oltást

Világ

A brit kormány szerdán határozati javaslatot terjeszt elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) arról, hogy a világ konfliktusövezeteiben tűzszünetek kihirdetésével tegyék lehetővé a helyi lakosság beoltását a koronavírus ellen.

Dominic Raab brit külügyminiszter a tárca közlése szerint a BT szerdai virtuális ülésének elnökeként kéri a testület tagjait, hogy egységesen támogassák a brit határozati javaslatot.

A határozattervezet értelmében tárgyalásos úton elért helyi fegyvernyugvásokkal kell biztosítani, hogy a háborús térségek lakói is részesülhessenek a koronavírus elleni vakcinában.

London kérni fogja a BT tagjaitól azt is, hogy támogassák az oltóanyagok igazságos elosztását, annak érdekében, hogy a legveszélyeztetettebb emberek mindenhol hozzájuthassanak az oltáshoz.

A londoni külügyminisztérium szerdai ismertetése szerint Raab azzal érvel a Biztonsági Tanács ülésén, hogy ha a koronavírus akadálytalanul terjedhet az oltási kampányokból kimaradó térségekben, megnövekszik a kockázata az új vírusvariánsok megjelenésének is, és ez világszerte újabb járványhullámok veszélyével járna.

A stabilitás hiánya és a konfliktusok miatt jelenleg több mint 160 millió embert fenyeget annak a kockázata, hogy nem jut hozzá a koronavírus elleni oltáshoz. Az érintett országok közé tartozik Jemen, Dél-Szudán, Szomália és Etiópia – áll a brit külügyminisztérium szerdai nyilatkozatában.

Nagy-Britannia az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a szerényebb jövedelmű országok vakcinaellátására létrehozott COVAX program egyik legnagyobb adományozója: a brit kormány eddig 548 millió fontot (225 milliárd forintot) fordított a kezdeményezés támogatására, és további egymilliárd dollár előteremtésében közreműködött más társfinanszírozó országoktól.

(MTI)