Az amerikai külügyminiszter szerint meg kell erősíteni Irak szuverenitásának védelmét

Világ

Meg kell erősíteni Irak szuverenitásának védelmét az iráni támadásokkal szemben – ezt javasolta az Egyesült Államok külügyminisztere, Mike Pompeo hétfőn telefonon Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfőnek.

Az amerikai külügyminisztériumnak a telefonbeszélgetésről kiadott közleménye szerint Pompeo “felháborodásának adott hangot az Irakban lévő amerikai létesítmények ellen többször elkövetett iráni fegyveres támadások miatt”. A közlemény szerint az amerikai külügyminiszter ugyanakkor köszönetet mondott az iraki kormányfőnek azért, hogy megerősítette az Irakban lévő amerikaiak védelmét.

A közleményt követően ugyanakkor Pompeo a Twitteren arra szólította fel a bagdadi kormányzatot, hogy “a nemzetközi jognak megfelelően azonnal hozzon intézkedéseket az amerikai létesítmények védelmére”. Leszögezte: ezek a támadások arra utalnak, hogy Irak “képtelen megbirkózni e veszélyes fegyveres csoportokkal”.
A telefonbeszélgetésben szó volt arról is, hogy Washington kész az iraki amerikai katonai jelenlét meghosszabbításának megvitatására.

Az iraki parlament január 3-án nem kötelező érvényű határozatot fogadott el az összes idegen – köztük az amerikai – katonai erő kivonásáról Irakból. Washington eddig határozottan visszautasította katonái kivonását, viszont bejelentette, hogy kész a kétoldalú együttműködés valamennyi aspektusának megvitatására.