Kihirdették a Magyar Tudományos Akadémia köztéri pályázatának nyerteseit

Uncategorized

Kihirdették a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) köztéri pályázatának nyerteseit, amelyek közül az intézmény alapításának 200. évfordulója alkalmából a Határtalan történet című köztéri alkotás valósulhat meg Budapesten, a Széchenyi téren. A pályázatra beérkezett tervek makettjeiből szombat estig látható kiállítás az MTA Székházában.

Az MTA csütörtöki közleménye szerint a megvalósításra javasolt alkotás, amely Csen Ming Rong, Bató Blanka, Csillag Katalin és Soós Zsófia Fruzsina közös munkája, egy 200 darab tardosi vörös mészkőből álló idővonal, amely az MTA Székházának főbejáratától indul és a tér közepe felé tart.

A köztéri alkotás minden kövén egy évszám lesz látható az MTA megalapításától napjainkig. Az idővonal nem egy befejezett alkotás, minden évben egy újabb kővel bővül majd, és olyan lesz, mintha az Akadémia vörösszőnyegét hosszabbították volna meg a tér felé a tudomány előrehaladását és feltartóztathatatlanságát, valamint a társadalom felé való nyitást jelképezve.

Az MTA és Budapest Főváros Önkormányzata még 2022. augusztusában írt ki pályázatot köztéri alkotás létrehozására az Akadémia alapításának 200. évfordulója alkalmából, amelyet 2025-ben ünnepel majd. A felhívás szerint a megújuló Széchenyi téren az MTA olyan jelet kíván állítani, amely egyaránt méltó az Akadémia történetiségéhez, ugyanakkor kifejezi a tudomány naprakészségét, mindenkori aktualitását és gyors reagálóképességét is.

A pályázatra 65 pályamunka érkezett. Ezeket egy építészekből, művészettörténészekből, képzőművészekből, valamint az MTA és a Főpolgármesteri Hivatal képviselőiből álló bíráló bizottság értékelte.

Az első díjat Kund Iván Patrik és Monory Rebeka Mária Kontúr című pályaművének ítélték. A második díjat megosztva kapta Nagy Júlia, Gettó Tamás, Suri Bálint és Koch Márió Péter 305 Függöny című munkája és a Határtalan történet című alkotás.

Az MTA tájékoztatása szerint az Akadémia elfogadta a díjakra vonatkozó javaslatokat, de megvalósításra nem az első díjazottat, hanem a második díjjal jutalmazott Határtalan történetet javasolta. A döntést azzal indokolták, hogy a Széchenyi térnek a székház vonzáskörébe való bevonására, valamint a társadalom és a város felé való nyitásra leginkább ez a pályamunka alkalmas.

A pályázati kiírás szerint a teljes megvalósításra – beleértve a tervezést, kivitelezést, felállítást – bruttó 45 millió forint áll a nyertes pályázó rendelkezésére. A köztéri alkotás megvalósításának tervezett határideje 2025 márciusa.

A tervek szerint a Széchenyi tér is 2025 márciusára újul majd meg: egyebek mellett megszűnik a körfogalom és az MTA előtti felszíni parkoló, amelynek helyén egy közteret alakítanak ki. Ezen a téren kap majd helyet az MTA által megvalósításra javasolt köztéri alkotást.