Szeged, ICF Gyorsasági Világkupa, Para Kajak-Kenu Világbajnokság, Maty-ér, kajak-kenu, sport, Sportoló Nemzet

Kajak-kenu vk – Schmidt Ádám: szeretnénk minél több ember figyelmét felhívni a sport szépségére

Sport

A Nemzeti Sportügynökség támogatásával, a Sportoló Nemzet program keretein belül több olimpiai és világbajnok is vízre szállt pénteken egy túrakenu betétfutamban a szegedi kajak-kenu világkupán. A gyerekek és a bajnokok társaságában ott volt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke is.

“Szeretnénk minél több ember figyelmét felhívni a sport szépségére. Most például hajóba ült itt olyan fiatalember, aki rendszeresen kenuzik, és azt mondta, számára jó érzés, hogy a magyar sport első emberét úgy tudja kormányozni, ahogy akarja. A kislány viszont, aki előttem ült, nem sportol, de azt mondta, ez az egész hangulat, a környezet annyira megfogta, hogy biztosan megismétli ezt a barátaival” – nyilatkozott az MTI-nek Schmidt Ádám.

A politikus hangsúlyozta: a Sportoló Nemzet program lényege, hogy korosztálytól függetlenül felhívják a figyelmet arra, hogy a sport által mindenkinek jobb lesz az élete. És nemcsak az egészség szempontjából, hanem a számtalan többlethatás miatt is – tette hozzá.

Az államtitkár felidézte, hogy az elmúlt három hónapban minden hazai olimpiai kvalifikációs eseményen rendeztek valami olyan aktivitást, amelyet az adott sportággal kötöttek össze, így volt ez például kézilabdában, kosárlabdában, és nincs ez másként Szegeden sem, a kajak-kenu világkupán, amelyet megelőzött egy kvalifikációs regatta.

“Remélem, mindenkihez eljut az üzenet, hogy a sportirányítás számára nagyon fontos a sikeres olimpiai szerpelés, de ennél jóval többet szeretnénk elérni. Jó lenne, ha a verseny- és csúcskategóriás sport mellett megvalósulhatna az az álmunk, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté válunk” – fogalmazott Schmidt Ádám.

A TC-4-es kenu futamot egyébként az MKKSZ szakmai igazgatója, Boros Gergely vezette hajó nyerte, de a gyerekekkel egy csapatban vízre szállt az olimpiai bajnok Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Vajda Attila és Kárász Anna, valamint az ötkarikás ezüstérmes Tóth Dávid is.

(MTI)

Fotó: Frank Yvette