Tiba István Balmazújváros focicsapat

Mezei képviselő nem tud annyi közpénzt szerezni a focicsapatának, mint egy államtitkár – Tiba István, a Balmazújváros első embere őszintén beszélt a hazai fociviszonyokról

Sport

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a magyar foci jelenleg nem piaci alapokon működik, és a klubokat az állami (magyarul köz-) pénzek tartják életben.Tiba István, az NBI-ből kiesett Balmazújváros klubelnöke volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának vendége. A fideszes képviselő rettentő csalódott, úgy érzi, nem volt fair a bajnokság, és összeesküdtek a csapata ellen.

Például – sorolja – az sem volt igazságos, hogy a 33 fordulóból ők 17-szer játszottak idegenben, míg más csapatoknál ez fordítva volt. Az sem fair, hogy a nemzetközi kupaindulók több külföldit szerepeltethetnek, az olyan mintha ” a 100 m világbajnokának 95 métert kellene futnia”

Tiba az anyagiakról is őszintén beszélt, azt mondta,

mivel ő csak egy mezei képviselő, nehezebb a csapat számára összekaparni a TAO pénzeket, mint teszem azt a Tállai “államtitkár úr” tulajdonában lévő Mezőkövesdnek.

De a Seszták-féle Kisvárda is jobb helyzetben lesz feljutóként (Seszták Miklós nemrég kapta meg kormánybiztosi kinevezését).

( Szerk. megj.: A TAO-pénz hivatalosan, jogilag közpénznek minősül. Ezt a Kúria mondta ki néhány hónapja, ezzel az indoklással:

Az ún. látványsportok támogatására nyújtott társaságiadó-kedvezmény közpénznek minősül, hiszen amennyiben a vállalkozások ezt nem ajánlják fel a meghatározott célra, azok közvetlenül a költségvetés adóbevételét képeznék. Mivel közpénz felhasználásáról van szó, az azzal kapcsolatos adatok – ideértve a felhasználás során kötött szerződéseket is – közérdekű adatnak minősülnek.)

Tiba azt is hozzátette, hogy szerinte nem ez befolyásolja, ki esik ki. De nem titkolta, hogy a klubok anyagi helyzetét a politikai támogató befolyásossága is meghatározza.

Az interjú itt hallgatható meg.