Bíróság, kalapács

Húszezer forintért késelte meg ismerősét egy gépkocsiban az utas

Rendőrség

A Heves Vármegyei Főügyészség nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja az elkövetőt. Ez a bűncselekmény akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntethető.

A vádirat szerint a középkorú terhelt jó viszonyban volt a sértettel mint falubelijével és távoli rokonával. Idén február elsején este felhívta, arra kérve, hogy a lakóhelyéről vigye be Egerbe. A sértett rövid habozás után autójával elment a vádlottért, majd együtt a városba utaztak.

A jobb első ülésen utazó terhelt jól látta azt a húszezer forint értékű bankjegycsomagot, amit a sofőr a kardánboxban tartott. Amikor megálltak az autóval, a férfi a pénz megszerzése érdekében a járművezetőre támadt. Előkapott egy 20 cm pengehosszúságú, nagyméretű konyhakést, mellyel köríves mozdulatokat téve ötször megszúrta a mellette ülő sértettet. A megtámadott védekezni próbált, de sikertelenül, mivel további szúrások is érték.

A mészárlásra emlékeztető támadás után a sértett kiugrott a járműből és segítségért kiáltozva elszaladt. A támadó – miután magához vette a húszezer forintot – szintén kiszállt, a kést egy közeli kanálisba dobta, majd taxit hívott, amivel hazament. A fuvardíjat az erőszakkal megszerzett pénzből egyenlítette ki.

A főügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a letartóztatásban lévő elkövetőt ítélje fegyházbüntetésre és közügyektől eltiltásra . Emellett zárja ki őt a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményéből és kötelezze a szakértői vizsgálatok kapcsán felmerült több mint kétmillió forint bűnügyi költség megfizetésére.