Védett fenyőrigókra vadászott egy olasz férfi az ostorosi határban

Rendőrség

A Magyarországon élő külföldi állampolgár azért lövöldözött a kistestű madarakra, mert – állítólagos olasz szokás szerint – vacsorát szeretett volna készíteni belőlük magának.

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt a négy fenyőrigó életét kioltó elkövetővel szemben.

A vád szerint az idős férfi 2022. október 31-én kora reggel a terepjárójával hajtott ki a lakóhelyéről Ostoros külterületére. Ide magával vitte az engedély nélkül tartott egylövetű vadászpuskáját a hozzá tartozó ötvenkilenc sörétes vadásztölténnyel együtt, valamint betett a kocsiba több kabátot és két hangszórót. A vádlott a falutól nem messze fekvő szőlőültetvény mellett állt meg, a madárdalt játszó hangszórókat kiakasztotta egy fára, a jármű ablakait letakarta a kabátokkal, ő maga pedig elhelyezkedett a vezetőülésen, ahol lesből várta, hogy a madárkák feléje repüljenek. Ez meg is történt, így sikerült közülük hat lövéssel négyet lelőnie.

A puska dörrenéseit meghallotta egy közelben tartózkodó hivatásos vadász, aki ráadásul azt is tapasztalta, hogy a zajra egy egész őzcsapat menekült ki rémülten a szőlők közül. Emiatt a helyszínre sietett, ahol tetten érte a vadorzót, majd kihívta a rendőrséget.

A fenyőrigó Magyarországon egy miniszteri rendelet értelmében védett állatnak minősül, az értéke egyedenként 25.000 Ft.

A járási ügyészség lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, természetkárosítás bűntettével és lopás vétségének kísérletével vádolja a terheltet, akivel szemben a vádiratban arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság ítélje őt két év, végrehajtásában három évi próbaidőre felfüggesztett börtönre, továbbá – a tőle lefoglalt bűnjelek elkobzása mellett – kötelezze közel negyedmillió forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.