Több év börtön vár az autópályán elfogott embercsempészre

Rendőrség

A Hatvani Járási Ügyészség a tettenérést követő nyomozás után soron kívül bíróság elé állította az ukrán állampolgárságú elkövetőt.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható tényállás szerint a férfit eddig ismeretlen személyek korábban azzal bízták meg, hogy Magyarországra jogellenesen belépő külföldi állampolgárokat szállítson a szerb határ közeléből Szlovákián és Lengyelországon át Németországba. Erre az egyébként Varsóban lakó terhelt 1.500 dollárért vállalkozott.

A férfi 2023. március 20-án érkezett Magyarországra azzal a céllal, hogy eleget tegyen a megbízásnak, melynek végrehajtásához itthon egy személygépkocsi is a rendelkezésére állt. 2023. március 22-én hajnalban a szerb határ magyarországi szakaszán az embercsempész felvett a járművébe öt török, három kurd és egy szír állampolgárt, akik addig elbújva várakoztak egy közeli erdőben.

A beszállás után a terhet a telefonjára ötven kilométerenként SMS-ben kapott utasításoknak megfelelően kerülővel elindult külföldi úticéljuk, Frankfurt am Main felé. Már az M3 autópályán haladtak, amikor a reggeli órákban egy rendőrjárőr igazoltatta, majd ezt követően előállította őket. A gyanúsított röviddel később letartóztatásba került, míg utasait idegenrendészeti eljárás alá vonták. A szállító járművet tulajdonló cég tevékenységét és felelősségét külön eljárásban vizsgálják.

A Hatvani Járási Ügyészség az ukrán állampolgárt – mint bűnszervezeti elkövetőt – vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolta.

A tárgyaláson a járásbíróság egyetértett ezzel a minősítéssel és ennek megfelelően mondta ki a vádlott bűnösségét. A bíróság – a törvényi középmérték alatt – 4 év börtönt szabott ki az elkövetővel szemben, emellett kiutasította őt Magyarország területéről.

Az ítélet ellen a vádlott enyhítésért, az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, így az nem jogerős. A büntetés mértékét illetően a végső szót a törvényszék mondja majd ki.